Linkuri accesibilitate

Octavian Ţîcu: „Parteneriatul dintre Chişinău şi Moscova trebuie să fie bazat pe principii de egalitate, recunoaşterea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova.”


Europa Liberă: Un sondaj de opinie, făcut public săptămâna trecută, arată că majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova consideră că cel mai apropiat, cel mai bun prieten pentru Republica Moldova este Federaţia Rusă, cum se explică acest fapt?

Octavian Ţîcu:
„Lucrurile sunt determinate de incapacitatea, eu cred, a actului de guvernare la ora actuală; au fost momente în care Uniunea Europeană era văzută ca cel mai apropiat partener. Nu putem nega în general influenţa şi importanţa Rusiei pentru noi în evoluţie pentru că există mai multe segmente în care suntem foarte dependenţi de Rusia. Acest lucru este marcat şi de situaţia paradoxală în care Rusia fiind principalul stat care ameninţă integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova este văzută ca principal prieten.

Sunt lucruri care trebuie privite în contextul anormalităţii în general a poziţionării societăţii moldoveneşti în contextul nostalgiilor după perioada sovietică reproduse ulterior în perioada post-sovietică, din cauza faptului că avem şi numeroase minorităţi vorbitoare de limba rusă care în continuare se orientează spre Rusia, toate astea în totalitate fac în continuare Rusia un actor important, un stat important care îşi promovează activ interesele în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar dvs. cum înţelegeţi parteneriatul strategic dintre Chişinău şi Moscova?

Octavian Ţîcu:
„Parteneriatul dintre Chişinău şi Moscova trebuie să fie bazat în primul rând pe principii de egalitate, recunoaşterea independenţei , suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În primul rând, este vorba de dimensiunea economică, pentru că suntem în mare măsură dependenţi de piaţa de desfacere rusă, suntem dependenţi de resursele energetice ruse şi Rusia este locul unde piaţa muncii oferă pentru moldoveni posibilităţi de afirmare. Şi în afară de asta, dat fiind în general prezenţa fizică, economică şi culturală a Federaţiei Ruse în Republica Moldova chestiunile acestea nu pot fi neglijate.”
XS
SM
MD
LG