Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Creditele neperformante în creștere


Stabilitatea financiară a țării bazată pe Consiliul monetar este în pericol în condițiile în care rezerva fiscală a atins pragul critic.


În decurs de o singură lună creditele neperformante au marcat un adevărat salt de 200 de milioane de euro – o sumă foarte mare pentru cea mai săracă țără din Uniunea Europeană. A fost bătut recordul negativ din luna aprilie 2010.

Un sfert din credite – adică 5 miliarde euro, au intrat la aceasta categorie, arată un raport al Băncii centrale. Cea mai gravă este situația în sectorul construcțiilor, în pofidă relansării, cu bani din fondurile europene, a programului de modernizare a infrastructurii. Constructorii de autostrăzi se plâng ca plățile întărzie cu lunile după ce lucrările au fost executate. Datoriile statului în acest sector se cifrează la căteva sute de milioane de euro – o situație fără precedent în cadrul Uniunii.

Tendințe îngrijorătoare se observă și la creditele contractate de persoane fizice în scopul achiziționării de locuințe. În ultimii ani dobânzile au crescut iar valoarea locuințelor a scăzut în medie cu 5-7% pe an. Pentru prima dată creditele imobiliare neperformante au depășit 20%.

La creditele pentru achiziționarea de bunuri de consum se observă o anumită scădere – dar aceasta numai datorită faptului că o parte au fost prescrise de bănci în absența unor șanse reale ca banii vor putea fi restituiți. Aceste credite au ajuns la capitolul „pierderi”.

Ex-premierul Serghei Stanișev a avertizat că stabilitatea financiară a țării bazată pe Consiliul monetar este în pericol în condițiile în care rezerva fiscală a atins pragul critic.

Se apropie scadență unor credite contractate în scopul realizării proiectului nuclear „Belene” la care guvernul Borisov între timp a renunțat. Președintele concernului rus „Atomstroiexport” a evaluat cu câteva zile în urma la 1 miliard de euro valoarea totală a datoriei bulgare pentru primul reactor de 1 000 de megawați și alte echipamente fabricate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG