Linkuri accesibilitate

Învestirea lui Putin. Un stil velicorus



Ce cred locuitorii Chişinăului despre pompoasa ceremonie de la Kremlin pentru învestirea preşedintelui Vladimir Putin?

„E în firea poporului rus pentru că au fost inauguraţi întotdeauna şi ţarii şi toţi ceilalţi. E o tradiţie la ei, nu e ceva nou.”

„Inaugurările măreţe şi spectaculoase le au începând încă de la dinastia Romanov. Uitaţi-vă la coroanele lor, toate acestea sunt istorie, este ceva tradiţional pentru Rusia. Undeva chiar te atinge, când te uiţi la această inaugurare, la această măreţie, îţi dai seama că Rusia mereu va fi la înălţime.”

„Imperialismul acesta care încă persistă în Rusia el se dizolvă, se face o simbioză şi cu alte valori, cu Europa, cu altă viaţă, cu altă epocă. Nu mai este ceea ce ţine de tradiţionalismul cela care era cândva. Imperialismul este, el predomină, însă nu mai putem vorbi de această rigiditate.”

„Inaugurarea preşedintelui este necesară, este o procedură de stat prin care eşti desemnat ca conducător, este o normalitate.”

„Am auzit că s-a cheltuit un milion de dolari. E cam mult, dar ei îşi permit. Nu ştiu, dar mi s-a părut ca un fel de show pentru oameni ca să vadă cine e cel mai puternic. Putin este un om foarte puternic şi prin asta şi îşi manifestă într-un fel puterea.”

„Pe lângă aceea că au fost diferite greve şi multe persoane erau împotrivă, erau totuşi foarte mulţi oameni care îl susţineau. Ţara este bogată şi permanent are un statut de învingător, totul ce face trebuie să facă la maximum şi să atingă apogeul.”

„E un mod şi de a-şi manifesta puterea, în sensul că chiar şi paradele pe care le fac trebuie să fie cele mai frumoase, chiar şi de 9 mai ei fac o paradă foarte mare, cu tot armamentul, cu toată armata, în sensul că uitaţi-vă ce paradă facem noi, uitaţi-vă ce preşedinte avem.”

„Ţara noastră nu şi-ar permite să facă o asemenea inaugurare, aşa un show, aşa un spectacol. Dar Rusia normal că îşi permite e o ţară mare...”

Europa Liberă: Dar şi europenii îşi permit, dar de ce nu fac ceremonii de inaugurare a preşedintelui cu atâta fast?

„Dar prin ce s-ar diferenţia şi prin ce s-ar evidenţia Rusia? Rusia cumva trebuie să se evidenţieze în Europa.”

„Europa se evidenţiază prin modestie, prin calitatea vieţii, prin pedantism, prin alte valori.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG