Linkuri accesibilitate

Ce schimbări anunţă guvernarea Ponta?


Noul cabinet de la Bucureşti promite să sprijine în continuare Chişinăul pe calea eurointegrării.


Romania are şi ea nu nou cabinet de centru-stânga şi premierul şi-a prezentat programul de guvernare, pe fundalul unor noi discuţii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. De la Bucureşti, Sabina Fati.

Cu exceptia politicii externe, guvernul de stinga de la Bucuresti condus de socialistul Victor Ponta pastreaza in mare programul fostului executiv de dreapta. Este insa diferita atitudinea fata de minoritati si distantarea fata de procuratura anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate. „Un loc central” vor ocupa, potrivit programului de guvernare al USL, Uniunea Social-Liberala, „eforturile de promovare si actiunile ferme de sustinere a aspiratiilor de integrare europeana ale Republicii Moldova”, este de altfel singura mentiune despre relatiile romano-moldovene, ridicate la nivel strategic de Traian Basescu.

Pe de alta parte, liberalul Andrei Marga, noul sef al diplomatiei romane a vorbit astazi extrem de admirativ fata de Vladimir Putin care in viziunea sa este „un om foarte competent” si, citam „ar fi bine ca liderii din Europa si din Romania sa fie la fel de competenti”. De altfel, noul sef al diplomatiei de la Bucuresti a deplins mai ales staganrea din relatiile cu Rusia si China, criticind pe de alta parte ineficienta parteneriatului strategic cu Statele Unite. Este primul semn al Uniunii Social-Liberale care a preluat guvernarea in Romania, ca acul busolei s-ar putea muta mai mult spre Est decit spre Vest, desi sub presedintia lui Traian Basescu este greu de crezut ca polii politicii externe se pot inversa in acest fel. La audierea sa in comisiile reunite ale politicii de externe, Andrei Marga noul ministru de externe a deplins faptul ca autoritatile de la Bucuresti au neglijat investitiile chineze si au lasat relatia cu Moscova sa stagneze, iar atunci cind a fost intrebat de unul dintre deputatii actualei Opozitii cum se face ca vorbeste atit de mult despre Rusia si China si atit de putin de Statele Unite, seful diplomatiei romane a ezitat sa raspunda.

Este pentru prima data cind un program de guvernare nu mentioneaza problemele minoritatilor, desi noul premier roman a reusit sa-si atraga de partea sa voturile celor 17 minioritati nationale. In schimb maghiarii refuza sa-i acorde increderea noului guvern, mai ales din cauza ca socialistii si liberalii romani vor sa desfiinteze linia de limba maghiara de la Universitatea de Farmacie si Medicina de la Tirgu Mures. Nici garantii privind continuarea reformelor anticoruptie nu exista in noul program de guvernare al Romaniei, dar totusi noul ministru, Titus Corlatean a precizat ca printre obiectivele sale se afla combaterea coruptiei prin punerea in practica a cerintelor Mecanismului de Cooperare si Verificare prim care justitia autohtona este monitorizata de la Bruxelles, dar si a Strategiei Nationale Anticoruptie. In acelasi timp noul ministru al Justitiei a trebuit sa-si justifice in fata comisiilor de specialitate din parlamentul Romaniei o declaratie mai veche in care ii acuza pe procurorii din dosarul fostului premier socialist Adrian Nastase ca au falsificat probe si ca, daca Nastase va fi achitat, procurorul de caz ar trebui arestat. Este posibil ca una dintre mizele preluarii acestui portfoliu de catre Titus Corlatean, unul dintre discipolii lui Nastase sa fie chiar cele doua dosare de coruptie aflate in recurs la Inalta Curte, intr-unul dintre ele instanta anterioara a propus doi ani de inchisoare cu executare.

Asadar programul de guvernare al noului cabinet de la Bucuresti sau poate doar atitudinea noii puteri ar putea produce schimbari esentiale in politica interna si externa a tarii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG