Linkuri accesibilitate

Un nou suflu în relaţiile moldo-israeliene?


Un interviu cu ambasadorul R.Moldova Mihai Balan, în ajunul vizitei premierului Vlad Filat la Tel Aviv.


Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, se afla la Tel Aviv. Premierul Vlad Filat are şi el în agenda sa de călătorii un drum în Israel. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ambasadorul Moldovei în Israel, Mihai Balan, despre relaţiile dintre cele două ţări.

Mihai Balan: „Relaţiile Republicii Moldova cu Israel sunt foarte bune. În istoria evreilor foarte multe momente sunt legate de Republica Moldova, de Basarabia. Aproape o sută de mii de evrei au locuit în Republica Moldova până în anii 50. După aceea desigur că o parte au rămas, o parte au venit în Israel. La moment, 80 de mii de evrei din Republica Moldova sunt în Israel.”

Europa Liberă: Şi chiar ei sunt o punte de legătură între Israel şi Moldova?

Mihai Balan
Mihai Balan
Mihai Balan: „ Desigur că sunt o punte de legătură. Evreii originari din Republica Moldova mă întâlnesc aici, des mă întâlnesc şi păstrez legătura cu ei, sunt foarte multe asociaţii. Practic în toate regiunile sunt asociaţii.”

Europa Liberă: Aţi spus că relaţiile dintre Chişinău şi Tel Aviv sunt foarte bune. Şi totuşi de ce în aceşti ani nu a reuşit Republica Moldova să negocieze abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova?

Mihai Balan: „Nu pot eu să explic din ce considerente este regim de vize cu Israelul. Pot să spun doar atât: Republica Moldova permanent a abordat problema abolirii regimului de vize cu Israelul. Această problemă am pus-o inclusiv cu preşedintele Shimon Peres.”

Europa Liberă: Federaţia Rusă a reuşit să obţină liberalizarea regimului de vize cu statul Israel, Ucraina a reuşit... Republica Moldova, cu doar trei milioane şi ceva de cetăţeni nu reuşeşte. De ce?

Mihai Balan: „Eu sper să reuşim, negocierile continuă, dar probabil există ceva explicabil din partea israeliană referitor la acest subiect. Eu presupun că aici poate să apară probleme, că s-a făcut o analiză a situaţiei de când este regim fără de vize cu Rusia şi Ucraina şi până la. Şi probabil au apărut unele probleme.”

Europa Liberă: Se tem de o avalanşă a forţei de muncă din Republica Moldova venind aici?

Mihai Balan: „Problema asta era poate anterior, acum ea la moment nu e pusă, problema că adică poate să fie avalanşă, precum că se tem. Nu, pentru că ei cunosc, dar şi eu le-am explicat – cei care au avut să plece din Moldova, au plecat. Care au mai rămas, au cetăţenie română. Se menţionează şi faptul că ar putea mai mult să plece din Transnistria. Cei din Transnistria au cetăţenie rusă o parte, şi o parte au cetăţenie ucraineană. Partea mică care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova eu cred că n-o să fie avalanşă în Israel.”

Europa Liberă: Pe de altă parte totuşi există câteva mii de moldoveni care muncesc aici, fie legal, fie ilegal.

Mihai Balan: „Se presupune că sunt o mie de muncitori.”

Europa Liberă: Numai?

Mihai Balan: „Numai o mie în domeniul construcţiei, care se află legal.”

Europa Liberă: Moldovenii care pe parcursul acestor ani au reuşit să ajungă aici să-şi câştige bucata de pâine, ei nu au făcut o imagine proastă Republicii Moldova pentru că am auzit chiar de la funcţionarii israelieni, care aduceau cuvinte de laudă la adresa lor.

Mihai Balan: „Desigur, nu există nemulţumire din partea precum că cetăţenii Republicii Moldova fac ceva urât în Israel. Nu există aşa ceva. Să fim noi informaţi ca să ne ducem la închisoare, că e închis un Vasile sau Gheorghe, noi nu avem aşa ceva.”

Europa Liberă: Păi bine, şi atunci care se află aici fac imagine bună Moldovei.

Mihai Balan: „Fac imagine bună Moldovei, desigur.”

Europa Liberă: Care ar fi frica autorităţilor israeliene să nu mai vină şi alţi moldoveni?

Mihai Balan: „Ei nu dau explicaţii din astea.”

Europa Liberă: Dar negociaţi şi insistaţi?

Mihai Balan: „Ei negociază, şi ei continuă să spună – da. Ei nu refuză, dar nici nu se grăbesc. Noi o să insistăm, iată acum pregătim vizita primului ministru Vlad Filat aici în Israel.”

Europa Liberă: A propos, care vă sunt aşteptările de la această vizită?

Mihai Balan: „Vizita primului ministru va da un impuls în aprofundarea relaţiilor, în cadrul vizitei va fi şi for economic moldo-izraelian. Fără doar şi poate va fi şi problema regimului fără de vize.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, dar cum se explică faptul că în ţările vecine Republicii Moldova investitorii israelieni au penetrat piaţa. În Republica Moldova nu se grăbesc să vină investiţiile israeliene.

Mihai Balan: „Întrebare dureroasă, noi depunem eforturi ca să atragem investitorii din Israel în Republica Moldova, dar cu părere de rău nu se grăbesc. Pot să presupun din ce considerente – mă rog, situaţia la noi a fost cam instabilă, politic. Cum n-ar fi, orice businessman care are bani, pentru a investi ceva, el caută să fie o stabilitate, o garanţie ceva. Mai ales israelienii sunt foarte atenţi. Oamenii de afaceri israelieni se deosebesc de oamenii de afaceri de exemplu din Grecia, pe care îi cunosc eu, sau din alte ţări.”

Europa Liberă: Prin ce se deosebesc?

Mihai Balan: „Se deosebesc pentru că sunt mai precauţi, ei nu riscă. Până nu e convins că punând un ban, să iasă doi, el nu merge la colaborare, nu merge la contact. Cu atât mai mult că eu pot să spun că foarte mulţi investitori din Israel au fost în Moldova, companii serioase nu au dus până la capăt soluţionarea problemelor care au fost abordate – şi investiţii, şi business, şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Şi-au retras investiţiile?

Mihai Balan: „Este cunoscut şi un caz: companie serioasă din Israel a investit în Republica Moldova şi fiind puse anumite piedici în dezvoltarea businessului, ei au fost nevoiţi să se retragă din Republica Moldova. Ca fulgerul se transmite şi evident că asta împiedică dezvoltarea relaţiilor anume în aspectul economic şi comercial. Dar totuşi eu sper că având relaţiile bune, cu atât mai mult că avem şi ministru de Externe o persoană politică foarte importantă în Israel, care ne susţine foarte mult. Dar tare, foarte mult şi dumnealui a încercat, a adus şi el oameni de afaceri în Moldova şi cu părere de rău nu se grăbesc să investească.”

Europa Liberă: Bine, dar evreii care trăiesc în Republica Moldova au afaceri şi afaceri foarte prospere, de ce ei nu ar fi un pol magnetic pentru a atrage şi investiţii din Israel?

Mihai Balan: „Evreu se ajută pe evreu şi sunt sigur că evreii care sunt autohtoni din Republica Moldova şi care au afaceri serioase în Republica Moldova ei colaborează cu israelienii în businessul lor. Sunt sigur, poate chiar şi au investit, chestii de afaceri. Eu apreciez chestia asta, anume susţinerea lor în orice afacere pe care o fac. Nu exclud faptul că ei colaborează cu israelienii, cu cei de acasă. Sunt sigur că colaborează. Dar faptul că anume acei investesc tot se poate de explicat pentru că în primul rând ei trăiesc acolo de o viaţă, cunosc mai bine mentalitatea noastră, cunosc mai bine economia noastră, au relaţiile lor şi evident că lor le e mai uşor ca să investească şi ei ştiu toate punctele slabe şi punctele avantajoase.”

Europa Liberă: Dacă îmi aduc bine aminte, pe parcursul multor ani s-a vorbit că investiţiile israeliene ar fi foarte bune în agricultura Republicii Moldova. Or, aici în Israel agricultura este una din cele mai performante. De ce nu se reuşeşte?

Mihai Balan: „Eu consider că la momentul actual relaţiile dintre Republica Moldova şi Israel trebuie să se dezvolte în următoarea direcţie: în primul rând în domeniul agroindustrial, referitor la tehnologiile moderne.”

Europa Liberă: Da, dar ele sunt şi scumpe. Ştiţi că dacă e să comparăm cu cele care se importă din Grecia, Italia, totuşi acestea sunt mai costisitoare.

Mihai Balan: „Trebuie să începem. Presupui că sunt mai costisitoare.”

Europa Liberă: Am auzit de la specialişti.

Mihai Balan: „Ai auzit, dar iată acum vin delegaţii, se întâlnesc, vedem la expoziţii. Sunt şi diferite modalităţi, am putea şi prin anumite fonduri europene să rezolvăm problemele, trebuie să vedem. Noi presupunem, dar noi am încercat să facem? Desigur că am încercat, acum avem colaborare cu Israelul referitor la un laborator de testare a produselor. Caută bani nu numai Israelul, pentru că e o sumă bunicică. Israelul, România şi poate şi Germania să se includă, Israelul a propus că poate Germania să se includă pentru a procura acest laborator. Eu cred că în cadrul vizitei se va pune punct la această problemă.”

Europa Liberă: A doua?

Mihai Balan: „A doua, domeniul sănătăţii.”

Europa Liberă: Partea israeliană a oferit pentru sistemul ocrotirii sănătăţii mult utilaj Republicii Moldova.

Mihai Balan: „Nu numai aparataj medical a oferit Republicii Moldova, dar şi ajutor umanitar în formă de medicamente şi vom continua această direcţie. Şi eu în cadrul vizitei domnului primului ministru chiar am propus ca să fie vizitat un spital de aici, din Israel, ca să căutăm posibilităţi de colaborare în acest domeniu. Colaborare cu medici, de ce noi nu am putea să facem schimb de experienţă? Aparatajul care la ei deja se consideră învechit, la noi nici nu a fost, poate să-l folosim şi pe acesta.”

Europa Liberă: A treia direcţie?

Mihai Balan: „Turismul, să luăm exemplu de la Israel. Pur şi simplu acum la moment turismul nu se dezvoltă în Israel din cauza vizelor. La moment eu vorbesc de aspectul de a ne învăţa de la israelieni de a face turism. Ce, noi nu avem posibilităţi în Moldova să facem rute turistice? Cine se ocupă la noi în Moldova cu chestia asta? Eu sunt din satul Trebujeni, raionul Orhei, de la Orheiul Vechi. La noi în Moldova sunt oameni care nici nu cunosc lucrurile astea, nici nu-şi închipuie că aşa lucruri frumoase poate să fie. Ce avem noi acolo? Singuri oamenii au făcut ogrăzile astea ţărăneşti şi se ocupă cu turismul. Sunt posibilităţi de făcut, trebuie de venit încoace, de învăţat de la dânşii. La dânşii iată te sui în autocar, de exemplu, şi te porneşti de aici de lângă Ambasadă şi n-ai să faci nici cinci metri şi de acum ghidul o să-ţi povestească ceva istoric. Şi cât mergi de aici şi până la Tel Aviv ghidul nu o să tacă. Evident că trebuie şi bani, dar noi trebuie să avem şi un management în domeniul turismului. Dar la noi nu se ocupă nimeni. Poate eu nu ştiu, se ocupă cineva cu chestia asta?”

Europa Liberă: Este agenţie.

Mihai Balan: „Este agenţie, după câte am observat, încearcă, încearcă câte ceva să facă, dar probabil trebuie de căutat ceva ca de ajutat agenţia asta, prin anumite investiţii, de căutat anumite fonduri, anumite programe.”

Europa Liberă: Pe parcursul mai multor ani se mai negociază un acord foarte important, cel cu privire la protecţia socială. De ce nu ar fi ei protejaţi?

Mihai Balan: „Ambasada negociază acordul acesta, este atât interesul Israelului, cât şi în interesul Moldovei ca el să fie semnat. Noi continuăm negocierile, deja e preconizată vizita ministrului Muncii la Chişinău, care ulterior va fi cu vizita doamnei Buliga încoace la evrei. Şi evident că fiind un schimb de miniştri el trebuie să dea un rezultat. Sperăm că va fi semnat până la sfârşitul anului.”

Europa Liberă: Să vă întreb pe cât de mult ajută Republicii Moldova faptul că în Israel ministrul de Externe, vicepremier este domnul Lieberman?

Mihai Balan: „Trebuie să fii ambasador ca să simţi chestia asta. Unde nu te duci, cu cine nu te întâlneşti, orice delegaţie, orice demnitar care este în Israel, şi chiar cu oamenii de afaceri când discuţi despre Republica Moldova, menţionează: că voi îl aveţi pe Lieberman. Într-adevăr ei cunosc chestia asta şi cunosc că e din Republica Moldova. Noi ne mândrim, fiindcă într-adevăr unde nu te duci, primirea e deschisă.”
XS
SM
MD
LG