Linkuri accesibilitate

François Hollande, noul președinte ales al Franței: așteptări și încertitudini


François Hollande și Valerie Trierweiler sărbătoresc victoria la Place de la Bastille la Paris
François Hollande și Valerie Trierweiler sărbătoresc victoria la Place de la Bastille la Paris

„Francezii au obosit de Nicolas Sarkozy, de activitatea și personalitatea acestuia” (L'Express).


Liderii internaționali l-au felicitat pe socialistul
francez, François Hollande pentru victoria în alegerile prezidențiale. Hollande, care l-a învins cu aproape 52 la sută din voturi pe președintele conservator, Nicolas Sarkozy, va fi primul președinte socialist al Franței după dublul mandat al lui Francois Mitterrand între 1981 și 1995
.

Alegătorii lui François Hollande așteaptă de la el reforme de stânga pentru reducerea șomajului și refacerea economiei într-o Franță care a chemat până acum întreaga Uniunea Europeană la austeritate.

„Stânga a învins! Am obținut cinci ani ca să schimbăm totul” – așteptări ale electoratului lui Hollande exprimate de un tânăr aseară la mitingul victoriei la Paris.

În fața a zeci de mii de suporteri adunați în piața Bastiliei, cu steaguri ale Franței, Uniunii Europene și ale mișcărilor sindicale, Hollande a spus că trăiește clipe mărețe. Președintele ales al Franței a spus, însă, că victoria nu trebuie transformată în revanșă. „Este o victorie frumoasă care trebuie să-i unească pe francezi”. Celor care l-au votat, Hollande le-a spus că nu sunt pur și simplu oameni care vor o schimbare. Sunt „o mișcare în creștere în Europa și, poate, în lumea întreagă”.

În campania electorală, socialistul francez a promis stimulente bugetare pentru economie, în ciuda sentimentului de pe piețele financiare că Franța ar trebui să-și micșoreze cheltuielile. Hollande a spus că măsurile de austeritate nu funcționează și trebuie însoțite de investiții bugetare bine țintite care să creeze locuri de muncă și să relanseze economia. Primul lucru pe care-l va face după alegeri, a promis el, va fi să le scrie o scrisoare celorlalți lideri europeni și să le ceară renegocierea Pactului european de stabilitate fiscală, așa încât acesta să permită programe guvernamentale de stimul.

Victoria lui François Hollande a pus capăt unei perioade supranumite de presă era „Merkozy” în care cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy, doi conservatori, au condus eforturile de salvgardare a zonei euro prin măsuri de austeritate bugetară.

Într-o reacție urmărită cu multă atenție, Angela Merkel l-a felicitat pe Hollande și l-a invitat la Berlin pentru convorbiri. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, care a numit victoria liderului socialist francez un „eveniment istoric”, s-a declarat convins că Germania și Franța vor coopera și mai departe la combaterea crizei datoriilor din zona euro.

O altă promisiune a lui Hollande pe plan extern, cea de a retrage trupele franceze din Afganistan mai degrabă, ar putea fi discutată luna aceasta la Casa Albă de la Washington. Președintele american, Barack Obama l-a invitat pe noul lider francez la convorbiri înainte de summit-ul G8 și summit-ul NATO, găzduite de Statele Unite luna aceasta.

Inaugurarea noului președinte francez urmează să aibă loc până la 15 mai. În vârstă de 57 de ani, politicianul s-a auto-întitulat „Monsieur Normale”, dar rivalii care-l acuză de lipsă de carismă l-au poreclit din cauza siluetei sale „Monsieur Flanby” cum se numește o budincă de caramel.

De ce l-au votat francezii? Pur și simplu pentru că nu este Sarkozy, cred mulți analiști între care Christian Makarian, editorul săptămânalului „L'Express": „Înainte de a ne lansa în vreo analiză despre François Hollande, ceea ce-l avantajează este că francezii au obosit de Nicolas Sarkozy, de activitatea și personalitatea acestuia”, spune Makarian.

În contrast cu sofisticatul Sarkozy, Hollande este văzut ca un serios, poate chiar un plicticos politician de carieră, care a muncit din greu pentru a înainta în rândurile partidului. În ciuda lipsei de experiență în domeniul economic sau în guvern, a reușit totuși să le inspire francezilor destulă încredere că este un bun administrator capabil să scoată țara din criză.

Parlamentar ales în sudul Franței și, de aproape un deceniu secretar al Partidului Socialist, Hollande este puțin cunoscut în străinătate, dar este o față familiară pentru francezi. În alegeri, el a mizat atât pe votul tinerilor, cât și, în contrast cu Sarkozy, pe cel al francezilor de origine străină din suburbiile sărace pe care președintele conservator promisese să le „curețe cu furtunul”.

Cel mai picant detaliu despre Hollande este însă viața sa amoroasă. Se află actualmente într-o relație cu jurnalista Veronique Trierweiler, după ce își petrecuse peste 25 de ani cu fosta candidată socialistă la președinția Franței, Segolene Royal, cu care are patru copii fără să fi fost căsătoriți vreodată.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG