Linkuri accesibilitate

François Hollande este noul președinte al Franței


François Hollande își serbează victoria alături de Valerie Trierweiler, perechea sa, pe scena de la Tulle

Președintele ales cere să fie judecat în funcție de „două angajamente majore: justiția și tineretul”.

Cu un procent de peste 51% din voturile exprimate de francezi, liderul socialist François Hollande a fost ales, în cel de-al doilea tur de scrutin desfășurat duminică, noul președinte al Franței. Nicolas Sarkozy, actualul președinte nu a reușit să obțină decît 48% din sufragii.

In discursul său ținut la Tulle, sediul său de campanie, François Hollande a declarat între altele: „Mă angajez să-mi slujesc țara cu devotamentul și felul exemplar pe care această funcție [de președinte] le cere. [...] voi fi președintele tuturor. Nu există două Franțe care se confruntă, există o singură națiune unită în același destin.”

Susținători ai candidatului socialist își exprimă bucuria la Paris
Susținători ai candidatului socialist își exprimă bucuria la Paris
Hollande a anunțat ca priorități ale primului an de președinție învățămîntul, declarînd că „nici un copil al Republicii nu va fi lăsat de o parte, abandonat, discriminat”.


Intre celelalte priorități ale mandatului spu, președintele ales a enumerat „redresarea producției noastre”, „reducerea deficitelor pentru a limita datoria”, „menținerea modelului nostru social pentru a asigura la toți un acces egal la serviciile publice”, „exigență ecologică pentru o tranziție energetică” și, lăsată la urmă, Europa.
XS
SM
MD
LG