Linkuri accesibilitate

SUA gata să-i acorde o viză de intrare dizidentului Chen Guangcheng


America oferă dizidentului chinez o bursă de cercetare la Universitatea New York.



Cazul dizidentului chinez Chen Guangcheng este pe cale de rezolvare. Ce cred oficialitatile americane aflate in centrul acestei dispute? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Chen Guangcheng este un avocat chinez, nevazator, aparator al drepturilor omului, care initial a scapat din arest la domiciliu, s-a refugiat in cladirea ambasadei americane din Beijing pe care a parasit-o, la putin timp dupa aceea, in urma unui acord cu autoritatile chineze, acceptat de dizident pentru ca apoi el sa se razgindeasca si sa declare ca doreste sa paraseasca tara, fiindu-i teama pentru ce ar putea sa se intimple cu el si familia sa.

Cazul s-a declansat in pragul vizitei secretarului de stat, Hillary Clinton in China, unde obiectivul era un acord de cooperare strategica, si el are pe fond si una dintre cele mai sinuoase tranzitii la putere in China, in memoria recenta. Intr-o interventie de televiziune, vice-presedintele Statelor Unite, Joseph Biden a reactionat la stirea ca China e dispusa sa-l lase pe Chen sa vina in America cu o bursa de studii, spunind ca Statele Unite sint gata sa-i acorde viza imediat.

Biden a adaugat ca America spera ca Beijingul sa-si respecte angajamentul sa-l lase pe dizident sa plece in straintate si sa primeasca o bursa de cercetare la Universitatea New York. „Cred ca viitorul lui este in Statele Unite” a spus Biden, care a jucat un rol cheie in negocierile cu Beijinul pentru solutionarea disputei. El a mai aratat ca Chen isi poate aduce familia in Statele Unite. Conform unor declaratii recente atribuite unor prieteni ai lui Chen acesta se pregateste sa paraseasca China.

Oficialitati americane din China au preferat sa mentina discretie cu privire la negocieri, nevrind ca partea chineza sa se simta umilita. Analisti arata ca ceea ce pare a fi deznodamintul cazului Chen demonstreaza ca Statele Unite si China pot ajunge la intelegeri fie si in chestiuni atit de delicate.

Unul dintre experti de la Consiliul American pentru Politica Externa, o organizatie neguvernamentala a declarat ca solutia este cea mai buna, in conditiile date pentru ambele parti, permitindu-le sa salveze cel putin aparentele. Pentru Barack Obama cazul este un test pentru ca si in America este un an politic. Pe de o parte, Statele Unite au nevoie de China in legatura cu numeroase chestiuni internationale, politice si economice. Pe de alta parte, preocuparea pentru drepturile omului este una constanta si in sensul acesta duc si presiunile din parte opozitiei republicane care si-ar dori sa demonstreze ca presedintele cedeaza in fata unui regim comunist. De aceea acest deznodamint este bun pentru administratie, daca Chen Guangcheng si familia sa vor fi in siguranta, in Statele Unite.
XS
SM
MD
LG