Linkuri accesibilitate

Republica Moldova nu este în poziţia de a-şi permite luxul să critice Ucraina


Interviu cu Victor Chirilă, directorul Asociației de Politică Externă din Moldova.

În prima declarație publică a unei oficialități moldovene despre fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, președintele Nicolae Timofti a spus că nu cunoaște detaliile cazului și că nu vrea să „supere partea ucraineană” prin ceea ce ar putea să pară un amestec în treburile interne. Vorbind joi la București, într-un interviu radio comun cu președintele român Traian Băsescu, Nicolae Timofti a mai spus că în Ucraina justiția funcționează, iar dacă Timoşenko este nevinovată i se va face dreptate. „Dar până acum este o poziție oficială, accept poziția statului ucrainian”, a adăugat Timofti. Gazda de la București a președintelui moldovean, Traian Băsescu, a spus în același interviu că România se va alătura altor state in Uniunea Europeană care au anunțat că vor boicota o apropiată reuniune regională organizată în Ucraina, în semn de solidaritate cu Timoşenko. Valentina Ursu a stat de vorbă pe marginea acestui subiect cu Victor Chirilă, directorul Asociației de Politică Externă din Moldova.

Europa Liberă: Domnule Chirilă, din câte se cunoaşte, mai mulţi lideri din Uniunea Europeană nu vor da curs invitaţiei la summitul liderilor Europei Centrale, care va avea loc la mijlocul lunii mai, mai exact pe 11 şi 12 mai la Yalta, Ucraina. Şi asta ţinând seama de cazul fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenco. Ce ar trebui să facă autorităţile Republicii Moldova? Să meargă? Să nu meargă? Să participe? Să nu participe?


Victor Chirilă: „Este într-adevăr o situaţie delicată pentru autorităţile noastre, dar cred că trebuie să pornim de la interesele noastre naţionale. Trebuie să pornim de la agenda relaţiilor noastre bilaterale. Trebuie să avem în vedere importanţa Ucrainei pentru soluţionarea problemei transnistrene. O decizie corectă, chiar dacă ea nu ar putea să fie înţeleasă întru totul de către liderii Uniunii Europene, este de a pleca, de a participa la acest eveniment. Important acum pentru noi este să asigurăm o bună desfăşurare a negocierilor transnistrene, e important să ţinem în continuare un ritm bun cu privire la soluţionarea acelor probleme de ordin tehnic şi unele economice în relaţiile noastre bilaterale. Aceste considerente cântăresc foarte mult. Dar în acelaşi timp societatea civilă este liberă să-şi expună propria părere cu privire la evenimentele din Ucraina şi să ia o poziţie clară, tranşantă faţă de încălcările democratice care se întâmplă în această ţară, destul de importantă pentru noi, o ţară prietenă. Trebuie într-adevăr să fim alături de partenerii noştri din această ţară.”

Europa Liberă: Până la urmă totuşi autorităţile de la Chişinău ar trebui să dea o apreciere situaţiei legate de cazul fostului premier ucrainean Timoşenco?

Victor Chirilă:
„Noi trebuie să menţinem relaţii foarte bune cu Ucraina, indiferent cine este la guvernare. Desigur, autorităţile noastre înţeleg şi văd bine ce se întâmplă la Kiev. Dar, repet, considerentele de ordin strategic prevalează acum la Chişinău.”

Europa Liberă: Domnule Chirilă, dar ce înseamnă că acum Ucraina se află sub presiunea Occidentului, preocupat preponderent de soarta opozantei Iulia Timoşenco?

Victor Chirilă:
„În astfel de situaţie s-a pomenit şi Republica Moldova în 2008-2009. Uniunea Europeană are o atitudine clară faţă de astfel de încălcări. Politica ei externă faţă de ţările din Parteneriatul Estic se bazează pe aderenţa, respectarea unor valori şi principii democratice general acceptabile. În momentul în care acestea valori, principii, reguli de conduită sunt încălcate, desigur că Uniunea Europeană ia o atitudine tranşantă. Fără îndoială că noi înţelegem acest lucru, dar în cazul de faţă nu cred că Republica Moldova este în poziţia de a-şi permite luxul să critice Ucraina. O astfel de atitudine cu siguranţă va avea efecte nedorite asupra soluţionării problemei transnistrene, asupra dialogului, care a fost relansat, va avea un impact nedorit asupra proiectelor pe care noi împreună cu Ucraina dorim să le implementăm în regiunea transnistreană. De exemplu, mă refer Euro-regiunea „Nistru”, pe care am lansat-o în acest an şi unde sperăm foarte mult că vor participa şi reprezentanţii regiunii transnistrene. Dar astfel de proiecte nu pot avea sorţi de izbândă fără a avea alături de noi Ucraina. Or, mă tem că neparticiparea Republicii Moldova la acest eveniment de la Yalta va fi interpretat ca o sfidare la adresa Kievului. Şi indiferent de cine este la putere. Eu cred că şi alţi parteneri din Ucraina nu vor înţelege acest gest.”

Europa Liberă: Dar despre ce rezultate ale summitului putem vorbi în absenţa liderilor din UE?


Victor Chirilă:
„Absenţa unui şir întreg de lideri importanţi, cum ar fi doamna Merkel, preşedinţii Estoniei, Austrie, Italiei, Cehia, de asemenea România nu va participa, desigur că efectele ei vor fi nule, va avea un mesaj foarte prost pentru guvernarea de la Kiev, desigur va afecta imaginea Kievului în lume şi în Europa în primul rând. Şi de aceea încă nu este clar dacă va avea loc acest summit, rămâne încă de văzut.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG