Linkuri accesibilitate

Ziua libertăți presei: „Liberi să lătrăm cât vrem” (Adevărul)


Cum evoluează ancheta după tentativa asasinat împotriva directorului ANRE (Ziarul de Gardă)

Într-un editorial dedicat zilei internaţionale a libertăţii presei şi întitulat „Liberi să lătrăm cât vrem”, Alina Ţurcanu scrie în Adevărul că libertatea de exprimare, mai multă decât pe timpul comuniştilor, este doar formală. Şi asta pentru că în esenţă, jurnaliştii din republica Moldova n-ar avea decât dreptul de a lătra la cine vor şi cât le pofteşte inima. „Iar caravana, ştiţi proverbul, oricum trece - că-i roşie, verde, albastră sau de altă culoare”, apreciază redactorul-şef de la Adevărul .

Tot în Adevărul, Ion Preaşcă semnează un articol ce prevesteşte scumpiri ale cărnii şi fructelor din 2013, în urma intenţiei guvernului de a majora taxele indirecte. „Una din cele mai sensibile modificări este introducerea cotei standard a TVA de 20%, pentru producţia agricolă primară, în locul cotei reduse a TVA de 8%...”, scrie Preaşcă. Citându-l pe analistul Dumitru Budianschi de la Centrul Expert-Grup, autorul anticipează că intenţia de unificare a TVA „s-ar putea ciocni de opoziţia producătorilor agricoli” care, „după ce vor fi impuşi să includă în preţul de vânzare a cărnii sau a fructelor TVA de 20%, vor fi nevoiţi să scumpească producţia, ceea ce poate duce la scăderea vânzărilor”.

Ziarul de Gardă publică două interviuri cu doi angajaţi ai Penitenciarului nr. 13 din Chişinău, despre care se spune că au ajuns să fie persecutaţi „în cadrul Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP)” pentru faptul că „ar fi contribuit la demascarea unor ilegalităţi din sistem”. „Sistemul penitenciar este practic distrus. Regim de detenţie există doar pe hârtie, în realitate el nu există. /…/ Deţinuţii îşi permit tot ce doresc. Ei conduc practic penitenciarele /…/, susţine între altele unul dintre angajaţii sistemului penitenciar în interviul său pentru Ziarul de Gardă.

Autorul unui alt articol din Ziarul de Gardă” scrie despre modul în care evoluează ancheta după tentativa din 10 aprilie de omor a lui Nicolae Răileanu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Autorul precizează că tentativa de omor „a fost precedată de sute de scrisori denigratoare la adresa sa, dar şi a conducerii ANRE, trimise tuturor instituţiilor importante ale statului, inclusiv celor de presă”. În articol se menţionează că „două persoane care au fost descoperite de procurori, sunt suspectate că ar fi autorii scrisorilor, dar şi principalii suspecţi în organizarea exploziei din 10 aprilie 2012. Unul dintre suspecţi, cu o zi înainte de a fi audiat, a fugit din R. Moldova, prin Transnistria. Ambii au legături cu sectorul energetic”. Pe de altă parte, Nicolae Răileanu susţine că ştie „cine a pus la cale asta” şi că de fapt ţinta atentatului a fost iniţial şeful său, directorul general al ANRE”, mai menţionează autorul de la Ziarul de Gardă.
XS
SM
MD
LG