Linkuri accesibilitate

Membrii cabinetului Ponta: incompatibilităţi şi interese


Premierul desemnat al României, Victor Ponta
Premierul desemnat al României, Victor Ponta

Viitorul guvern al României este prea puţin convingător aşa cum arata acum.


În România premierul-desemnat, social-democratul Victor Ponta, a prezentat lista noului guvern, alcătuit după demiterea celui vechi de centru-dreapta în urma unei moțiuni de cenzură, în parlament, săptămâna trecută. Detalii, în relatarea corespondentei El la București, Sabina Fati.

Socialistul roman, Victor Ponta investit sa formeze un nou guvern dupa ce democrat-liberalii au pierdut puterea la Bucuresti la sfirsitul saptaminii trecute este tot mai criticat pentru persoanele dubitabile pe care le-a selectat pentru viitorul sau cabinet.

Membrii viitorului guvern pot fi astfel clasificați dupa apartenenta la fostul executiv condus de Adrian Nastase in perioada 2000-2004, cinci dintre socialistii nominalizati fiind in aceasta situatie, dar cel mai important ar putea fi Titus Corlatean, care a primit portofoliul Justitiei, intr-o perioada in care fostul premier roman asteapta verdicte in doua dosare de coruptie ajunse la Inalta Curte.

O a doua clasificare ar putea fi facuta dupa problemele de integritate pe care le au potentialii ministri ai Romaniei: actorul senator Mircea Diaconu propus de liberali pentru Ministerul Culturii a fost declarat incompatibil fiindca nu are voie sa fie in acelasi timp parlamentar si director de teatru, aceasta problema fiind agravata de un abuz in serviciu pentru ca din pozitia de sef al institutiei s-a numit presedinte intr-o comisie pentru a-i facilita sotiei sale angajarea.

Incompatibila a fost declarata si pentru Corina Dumitrescu, nominalizata pentru portofoliul Educației, din cauza ca nu vrea sa renunte la fucntia de rector al Universitatii Cantemir, cu statut privat, desi este membra a Consiliului Superior al Magistraturii, functii care prin lege sint incompatibile.

Cea mai grava situatie din aceasta categorie este insa cea a lui Victor Alistar, pe care premierul desemnat l-ar vrea ministru delegat pentru transparenta. Director al Transparency România, Alistar are o interdicţie de a fi numit în funcţii publice timp de trei ani, interdicţie aplicată în august 2009 de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru incompatibilitate şi rămasă definitivă deoarece nu a fost atacată în instanţă. ANI a decis că Alistar este incompatibil pentru că era simultan funcţionar public (purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici), avocat şi figura si director executiv al organizaţiei neguvernamentale Transparency International România. Statutul de funcţionar public nu este compatibil cu cel de avocat, potrivit legislatiei autohtone.

O a treia categorie de persoanje din lista noului guvern se refera mai ales la interese de mari proportii. Astfel Daniel Constantin numit pentru portofoliul Agriculturii este unul dintre pionii lui Dan Voiculescu, fondatorul „Antenelor” tv, care a patentat deja un model de preluare ieftina a terenurilor din posesia statului sau privatizarea unor active la preturi mici.

De asemenea este uimitoare alegerea lui Lucian Isar ca ministru pentru mediul de afaceri, fiindca se afla printre bancherii acuzati de BNR ca au profitat de atacul speculativ asupra monedei nationale in 2008.

Asadar, noul guvern al Romaniei, care ar urma sa se instaleze saptamina viitoare daca primeste votul parlamentului este prea putin convingator asa cum arata in acest moment. E posibil ca sub presiunea opiniei publice unele nume sa fie inlocuite, desi deocamdata, premierul desemnat Victor Ponta le ia aprarea tuturor celor care au probleme cu legea.
XS
SM
MD
LG