Linkuri accesibilitate

Îndoieli faţă de sinceritatea premierului desemnat (România liberă)


Teama lui Victor Ponta (Evenimentul zilei)


Comentariile publicate astazi in ziare despre noul cabinet anuntat aseara de Victor Ponta sunt dominate de indoieli – mai mult sau mai putin apasate – fata de sinceritatea primelor pozitii asumate de liderul social-democrat care se pregateste sa fie confirmat la palatul Victoria.

Cristian Campeanu inventariaza in Romania libera declaratiile facute de Ponta inainte de a fi desemnat de seful statului ca prim ministru: toate sunt ferm impotriva acordului cu Fondul Monetar International, impotriva cotei unice de impozitare de 16%, pentru reintroducerea impozitului progresiv, mare pentru veniturile mari, pentru cresterea deficitului bugetar pentru a relansa economia, impotriva privatizarii partiale a companiilor de stat cu pierderi. Pozitiile de atunci ale lui Ponta sunt citate in extenso. Le sunt adaugate si cele ale lui Liviu Voinea, nominalizat ca ministru al finantelor. In final, Cristian campeanu se intreaba: „Care este adevaratul Victor Ponta?”

Intr-un comentariu publicat de Evenimentul zilei, Mircea Marian considera ca schimbarea semnificativa de atitudine a lui Ponta, cel putin fata de Fondul Monetar International, se explica prin teama de esec. Aceasta l-ar fi facut sa se intalneasca cu delegatia FMI si sa dea semnalul ca ar putea prelua unele din politicile de austeritate ale guvernelor de dreapta Boc si Mihai Razvan Ungureanu.

In acelasi ziar insa, noul prim ministru desemnat este pus la zid pentru nominalizarea liderului conservator Daniel Constantin la Ministerul agriculturii, acolo unde va putea influenta in favoarea sefului sau Dan Voiculescu – lider fondator al PC – un proces in care Voiculescu ar avea de inapoiat statului, adica Ministerului, 60 de milioane de euro. Numiri dubioase sunt considerate si cea de la cultura – liberalul Mircea Diaconu – si a ministrului pentru relatia cu parlamentul, Victor Alistar. Amandoi au fost declarati de instanta in situatie de incompatibilitate, pentru ca au detinut simultan functii care nu mergeau impreuna, potrivit legislatiei in vigoare. La Ministerul educatiei, a fost numita Corina Dumitrescu, rector al Universitatii particulare Dimitrie Cantemir, unde a avut pe statul de plata un numar foarte mare de politicieni – e drept, cam din toate partidele – si care sunt etalati in acest articol din Romania libera.

Singurul comentator care exprima astazi fara echivoc increderea in Ponta este Ion M. Ionita, de la Adevarul. El crede ca noul prim ministru are sansa de a readuce lucrurile pe un fagas normal in privinta relatiilor dintre presedintie si guvern. Articolul sau se intituleaza semnificativ: „Traian Basescu a acumulat atata putere pentru ca ceilalti i-au cedat-o pe a lor”.
XS
SM
MD
LG