Linkuri accesibilitate

Premierul Filat le-a dat producătorilor de vin o veste bună


...în curând din calea exporturilor de vinuri spre Rusia vor fi ridicate practic toate obstacolele.


Premierul Filat le-a dat astăzi producătorilor de vinuri o veste bună: în curând din calea exporturilor de vinuri spre Rusia vor fi ridicate practic toate obstacolele. Premierul a dat însă de îndată și un avertisment, anume că moldovenii vor trebui să fie și mai atenți decât până acum la calitatea vinului exportat. Detalii are Alla Ceapai:

Calitatea bună a vinurilor este singura condiţie care urmează a fi respectată de vinificatori pentru a pătrunde pe pieţele de desfacere atât din Rusia, cât şi din China şi Uniunea Europeană, spune Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov:

„Iar vinificatorii care vor încerca să încalce aceste cerinţe vor fi de partea moldovenească stopaţi şi nu de Federaţia Rusă, aşa cum am făcut cu exportatorii de fructe şi legume, cei care au încălcat au fost pedepsiţi, exact aşa vom proceda şi în cazul producătorilor moldoveni de vinuri.”

Elisaveta Breahnă, director enolog la Întreprinderea de vinuri Fautor, spune că deşi producătorilor li se cere o calitate înaltă a vinului acesta continuă să fie cumpărat la preţuri foarte mici pe pieţele externe. Tocmai din acest motiv întreprinderea pe care o conduce a refuzat să exporte vin în Federaţia Rusă:

„Se plăteşte foarte puţin pentru o sticlă de vin, pentru un litru de vin, dacă este livrat în vrac şi ceea ce este mai mic decât preţul de cost desigur că nimeni nu îşi poate permite să lucreze în aşa condiţii. Sunt cheltuieli vamale atât de mari, care sunt o piedică de livrare în Federaţia Rusă, fiindcă cheltuielile mari la procedurile vamale ridică cu mult preţul la o sticlă de vin.”

Elizaveta Breahnă crede că o alternativă ar fi piaţa chineză. Deşi preţurile acolo vor fi comparabile, piaţa chineză prin forţa mare de cumpărare va contribui la dezvoltarea sectorului viti-vinicol:

„În primul rând piaţa Chinei cere volume mici, dar în asortiment mare şi închipuiţi-vă într-o unitate de transport noi vom încărca 16-20 de soiuri de vin şi la fiecare o sută de sticle trebuie făcută documentaţia, numai certificarea cât costă şi toate aceste măresc costul la o sticlă. Dar cred că se merită să lupţi să dai la un preţ mai mic numai să nimereşti pe piaţa Chinei, fiindcă acolo încap toţi, să spunem aşa mai popular.”

Faptul că nu se dau preţuri comparabile calităţii înalte a vinurilor moldoveneşti este efectul precedentelor când producţia a fost taxată pentru calitate proastă. Cum s-a întâmplat acum 6 ani, când Rusia a impus un embargou exportului de vin moldovenesc. Directorul Colegiului naţional de vinificaţie, Mihai Măciucă, fost vinificator, spune că responsabilitatea pentru calitate nu o poartă doar producătorii de vin, dar şi instituţiile care emit certificatele de export:

„Hai să luăm experienţa de la ţările producătoare de vin, cei care emit certificate sunt întreprinderi private şi ele oferă servicii care sunt contra cost. Nouă ne oferă aceleaşi servicii contra cost, dar laboratorul care emite certificate nu poartă nici o răspundere şi trebuie să fie mai mult încredinţat structurilor private, fiindcă sunt cu mult mai motivate de a-şi dezvolta afacerea şi nu vor fi manipulate de a elibera sau emite certificate care nu corespund unui nivel de calitate.”

Părerile vinificatorilor sunt împărţite. Unii sunt convinşi că statul nu are cum să-i ajute, dacă nu asigură o calitate bună a vinului, alţii cred că extinderea pieţelor de desfacere trebuie să fie ajutată şi de o politică activă de promovare a brandurilor naţionale.
XS
SM
MD
LG