Linkuri accesibilitate

Reacții politice americane la vizita președintelui Obama în Afganistan


La semnarea documentului de cooperare strategică la Kabul

O vizită ce încununează 20 de luni de negocieri cu președintele Afganistanului, Hamid Karzai.


Vizita surpriza a presedintelui Statelor Unite, Barack Obama in Afganistan survine pe fondul controversei legata de folosirea uciderii lui Osama bin-Laden ca argument electoral. Ce reactii declanseaza vizita? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Vizita a avut o importanta simbolica, dar a adus si semnarea unui acord de cooperare strategica cu Afganistanul, vizind prezenta militara americana in acea tara, in urmatorii doi ani si jumatate.

Dar momentul ales pentru vizita si alocutiunea rostita, alimenteaza criticile ca Obama ar incerca sa speculeze electoral succesele in razboiul impotriva terorismului. De-acum sprijinitorii candidatului republican Mitt Romney sint nemultumiti de clipul facut public in care este elogiata decizia lui Obama de a autoriza raidul care a dus la uciderea lui bin Laden, cu intrebarea daca Romney ar fi luat aceasi decizie. „Sa nu facem din uciderea lui bin Laden un eveniment de natura sa ne divizeze”-a spus Romney, adaugind „Exista numeroase diferente intre mine si presedintele Obama, nu e nevoie sa inventam unele noi”.

Dar, in timp ce Romney dadea interviul respectiv, Barack Obama era in zbor catre Afganistan, folosind inca o ocazie de a se prezenta publicului ca om de stat, pe arena mondiala. Obama a negat ca s-ar folosi de uciderea lui Obama pentru a obtine voturi. El a spus ca este foarte normal si potrivit ca astfel de momente sa fie folosite pentru a multumi celor care au participat la raid si a reflecta la cele intimplate si semnificatiile lor.

Dar intrebarea daca Mitt Romney ar fi ordonat raidul asupra locuintei din Pakistan a lui bin Laden ramine in memoria publica. Echipa presedintelui aminteste de declaratii ale fostului guvernator de Massachusetts in care acesta spunea ca razboiul impotriva terorismului nu se limiteaza la un singur om si considera inoportuna o interventie in Pakistan. Dar adversarii lui Obama spun ca Mitt Romney ar fi luat, in acel moment, aceeasi decizie. Senatorul McCain, care a pierdut prezidentialele trecute in fata lui Obama, l-a acuzat pe presedinte ca incearca sa obtina avantaje politice de pe urna unei chestiuni care trebuie sa ramina bipartizana. In contextul calatoriei in Afganistan, Casa Alba a spus ca aceasta a fost planificata cu mult timp in urma si ca incununeaza 20 de luni de negocieri cu presedintele Afganistanului, Hamid Karzai.
XS
SM
MD
LG