Linkuri accesibilitate

Cine sunt membrii cabinetului Ponta?


Guvernul propus de premierul desemnat al României e format din profesionişti, dar mulţi dintre ei au probleme de credibilitate.


Guvernul propus de premierul desemnat al Romaniei, socialistul Victor Ponta este format din profesionisti, dar multi dintre ei au probleme de credibilitate sau nu sint pusi la locul potrivit.

La Ministerul de Externe a fost numit, de pilda, Andrei Marga, fost taranist, trecut in tabara liberalilor, care a predat pina in 1989 socialism stiintific. In perioada 1996-2000 a fost ministrul Educatiei si a fost primul care a demarat o reforma credibila in acest domeniu. Nu este inca destul de clar de ce nu a primit si de aceasta data portofoliul Educatiei, dar probabil a fost vorba despre neintelegeri intre cele doua partide care au preluat majoritatea in Parlamentul Romaniei: PSD si PNL.

In schimb la Ministerul Educatiei a fost numita Corina Dumitrescu, sotia senatorului socialist Cristian Dumitrescu, seful comisiei de specialitate din Senat. Nu aceasta este insa principala problema a celei nominalizate sa se ocupe de invatamintul autohton, ci faptul ca este rector la Universitatea Cantemir si ca din aceasta pozitie a facut tot ce a putut pentru a bloca reforma din domeniu.

La ministerul Justitiei a fost numit Titus Corlatean, seful Comisiei de politica externa din Senatul Romaniei, care si-ar fi dorit sa fie in fruntea diplomatiei autohtone, dar care, probabil din cauza neintelegerilor din alianta, a fost aruncat intr-un loc nepotrivit.

La ministerul de Finante a acceptat insa provocarea chiar viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.

La ministerul de Interne se intoarce Ioan Rus, fost ministru de resort din 2000 pina in 2004, sub premierul Adrian Nastase.

In vreme ce la Ministerul Afacerilor Europene a ramas transpartinicul Leonard Orban.

Neasteptata este aparitia pe lista Guvernului Ponta a presedintelui Transparency International Romania, Victor Alistar, care a fost gasit incompatibil de Agentia Nationala de Integritate (ANI) si i s-a interzis sa ocupe functii publice pe o perioada de trei ani, iar termenul expira abia in agust, dupa cum a declarat seful ANI.

Lista guvernului nominalizat de premierul desemnat Victor Ponta:

Finante si vice-prim-ministru: Florin Georgescu
Afaceri Externe: Andrei Marga,
Justitie: Titus Corlatean,
Economie: Daniel Chitoiu,
Interne: Ioan Rus,
Aparare: Corneliu Dobritoiu,
Agricultura: Daniel Constantin,
M.Muncii - Mariana Campeanu,
Educatie - Corina Dumitrescu,
Transporturi - Ovidiu Silaghi,
Sanatatii- Vasile Cepoi,
Dezvoltare si Turism: Eduard Hellvig,
Cultura: Mircea Diaconu, Comunicatii: Dan Nica,
Afaceri Europene: Leonard Orban,
Ministrul Administratiei: Victor Paul Dobre,
Ministrul Mediului - Rovana Plumb.

4 ministri delegati: Dialog social: Liviu Marian Pop, Mediul de Afaceri: Lucian Isar, Relatia cu Parlamentul: Mircea Dusa, Strategii Guvernamentale: Victor Alistar.
XS
SM
MD
LG