Linkuri accesibilitate

„Bancul anului”: Dan Șova propus ministru de justiție (Adevărul)


Doar 41% dintre moldoveni consideră că limba română și cea „moldovenească” sînt aceeași limbă (Evenimentul zilei).


Evenimentul zilei comunica in Romania concluzii ale barometrului de opinie realizat in Republica Moldova de IMAS-INC. Preluand o stire Agerpres, sunt alese datele referitoare la parerea cetatenilor despre cum ar trebui sa se numeasca limba lor oficiala si, respectiv, materia scolara istorie.

Potrivit cotidianului de la Bucuresti, 51% sunt de parere ca limba moldoveneasca difera de limba romana – fata de 41% care considera ca e vorba de aceeasi limba. Legat de ce ar trebui sa prevada Constitutia, numai 21% ar opta pentru consemnarea limbii romane ca limba oficiala, fata de 58% pentru limba moldoveneasca.

Istoria ar trebui sa se numeasca la scoala pur si simplu „istorie” si nu „istoria romanilor”, considera 60% dintre cei intrebati. De parerea opusa sunt 14%. Stirea informeaza pe scurt si asupra concluziilor legate de viata politica. Partidul Comunistilor a inregistrat o usoara scadere, dar raportul de forte din parlament nu s-ar schimba in cazul unor alegeri anticipate.

Doua comentarii din Evenimentul zilei discuta premisele noului cabinet Victor Ponta, care urmeaza sa fie investit la inceputul saptamanii viitoare. Silviu Sergiu e de parere ca presedintele Traian Basescu a ales sa lase camp liber Uniunii Social-Liberale la guvernare, nu doar nominalizand un prim ministru al lor, ci si propunandu-si sa nu se implice in ce vor face.

Asa va arata „parteneriatul” pe care l-a rezervat seful statului opozitiei intrate la putere, arata comentatorul. Guvernul Ponta a dat deja unele semne ca ia act de cum stau de fapt lucrurile. Prilejul a fost intrevederea premierului desemnat cu delegatia Fondului Monetar International, dupa care Victor Ponta nu a mai sustinut ca se vor mari la loc salariile pentru bugetari, nici n-a mai promis mariri de pensii, ci doar recuperarea unui impozit retinut pensionarilor.

Silviu Sergiu se intreaba cum va reusi USL sa-si conserve procentele pana la alegerile parlamentare, in conditiile in care „ii va fi imposibil sa arunce cu bani in popor”. Sugerand deja raspunsul, autorul comentariului lanseaza o ipoteza: daca USL nu obtine la toamna peste 50%, Traian Basescu ar putea nominaliza din nou un premier din dreapta esichierului politic, de aceasta data cu argumentul ca social-democratii si liberalii nu au raspuns asteptarilor.

Sorin Ionita formuleaza, tot in Evenimentul zilei, cele doua puncte pe care noul guvern ar trebui sa le trateze cu prioritate: reforma in companiile de stat si Justitia. La acest ultim punct, Victor Ponta va trebui sa arate daca se desprinde de mentorul sau Adrian Nastase, care are pe rol mari procese de coruptie, sau daca pune din nou capacul pe acest capitol.

La ora cand aceste comentarii au fost scrise, propunerea USL pentru portofoliul de la Justitie il viza pe tanarul lider al conservatorilor, Dan Șova.

In editorialul ziarului Adevarul, Sabin Orcan considera ca avem de a face cu „bancul anului”. Tanarul avocat s-a remarcat in ultima vreme cu o gafa incredibila: a afirmat, din pozitia de purtator de cuvant al PSD, ca holocaustul n-ar fi facut in Romania mai mult de 24 de victime. In plus, a avut afaceri impreuna cu prim ministrul desemnat Victor Ponta, pentru care Departamentul National Anticoruptie a facut nu demult unele cercetari.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG