Linkuri accesibilitate

Un an de la operațiunea comandourilor americane împotriva teroristului Osama bin Laden


Consilierul prezidențial John Brennan la Casa Albă
Consilierul prezidențial John Brennan la Casa Albă

În conformitate cu legislația internațională Statele Unite se afla în război cu al-Qaida, talibanii și asociații lor.


In urma cu un an, comandouri americane il ucideau pe Osama Bin Laden, capetenia retelei al-Qaida, care se facuse vinovata de atentatele teroriste din 2001, de la New York si Washington. Ce se stie despre ce planuia Bin Laden? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este intrebarea la care a incercat sa raspunda consilierul presedintelui Obama pentru contra-terorism, John Brennan, intr-o alocutiune rostita la Centrul Wilson, din capitala americana. Brennan a spus ca liderul terorist era la momentul respectiv nemultumit ca al-Qaida suferise dezastru dupa dezastru si ii incuraja pe militanti sa se deplaseze in zone care nu pot fi detectate cu supraveghere aeriana si supuse bombardamentelor. Brennan a spus ca bin Laden lua chiar in considerare sa schimbe denumirea retelei teroriste.

Dupa cum se stie Osama bin Laden a fost ucis in locuinta sa fortificata, dinr-o localitate nu departe de capitala Pakistanului. Din documentele confiscate acolo rezulta ca Osama bin Laden era marcat de pesimism si deznadejde. El era ingrijorat ca dupa ce raidurile americane ucisesera militanti de frunte ai retelei, noii recruti erau prea neexperiementati ca sa nu evite greseli.

Portavocea miscarii, militantul nascut in America Adam Gadahn recunostea de altfel ca al-Qaida isi diminuase identitatea in lumea musulmana distrugind moschei si varsind singele nevinovat fara rost. Bin Laden la rindul sau constata ca o mare parte a lumii islamice isi pierduse increderea in al-Qaida.

Ratiunea pentru care Brennan a rostit discursul a fost in apararea atacurilor cu avioane fara pilot, extrem de criticate in Pakistan, de exemplu, dar care acum ar urma sa fie extinse si in alte parti pentru ca sint eficace. Brennan le-a caracterizat ca fiind „legale, etice si intelepte”. Criticii isi doresc ca aceste actiuni sa fie trecute intr-o mai mare masura printr-un filtru juridic, in conditiile in care sint cazuri in care practic guvernul Statelor Unite ordona asassinate, in strainatate, uneori chiar avind ca tinta elemente suspectate de terrorism, care sint cetateni americani.

Consilierul a spus ca Statele Unite isi rezerva dreptul de a ordona astfel de atacuri in orice tara din lume, in orice moment. In Pakistan, tara unde bin Laden s-a ascuns ani de zile, atacurile cu avioane fara pilot sint vazute ca incalcari ale suveranitatii.

Brennan a explicat ca in conformitate cu legislatia internationala Statele Unite se afla in razboi cu al-Qaida, talibanii si asociatii lor si au dreptul sa foloseasca forta in conformitate cu dreptul de se apara. Brennan a spus ca „nu exista nici o prevedere a legislatiei internationala care sa interzica Americii sa foloseasca avioane fara pilot sau care interzice folosirea fortei in astfel de circumstante”.
XS
SM
MD
LG