Linkuri accesibilitate

Oamenii politici europeni boicotează Campionatul european de fotbal din Ucraina


Martin Kallen: meciurile nu mai pot fi mutate din Ucraina, „singura posibilitate ar fi să amînăm campionatul”.


Cu o lună înaintea începerii turneului final al campionatului european de fotbal, organizat în comun de Polonia și Ucraina, mai mulți lideri europeni au semnalat că ar putea boicota evenimentul dacă Kievul continuă s-o țină în închisoare, în condiții problematice, pe fostul premier Iulia Timoșenko. Detalii are Mircea Țicudean.

Organizarea campionatului european de către ucrainieni, în colaborare cu polonezii, a stârnit mai multe emoții în ultimii ani, mai ales de natură economică: au fost mari întârzieri la construcția și reconstrucția stadioanelor ucrainiene care vor găzdui meciuri, la infrastructura aferentă, iar luna trecută UEFA, prin vocea președintelui ei Michel Platini, s-a arătat indignată că hotelierii ucrainieni – pe Platini i-a numit „bandiți” - scumpesc astronomic prețul cazării în perioada turneului.

Dar mai ales în ultimele zile, acestor îngrijorări li s-au adăugat probleme de natură politică: mai mulți lideri europeni au semnalat că nu vor merge la vară în Ucraina dacă Kievul nu rezolvă problema fostului premier Iulia Timoșenko, aflată în detenție din toamnă, când a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Ieri, o purtătoare de cuvânt a președintelui Comisiei Europene a spus că având în vedere cum stau lucrurile în prezent Jose Manuel Barroso nu are de gând să meargă în Ucraina. Ceva mai devreme, comisarul european al justiției, Viviane Reding, anunțase și ea că nu va merge în Ucraina.

Un anunț similar a făcut comisarul pentru educație, Andrula Vasiliu, care a adăugat însă că nu dorește ca Polonia să fie o victimă colaterală a abuzurilor Kievului, așa că va asista la meciuri în Polonia.

Tot luni presa cehă a relatat că președintele Vaclav Klaus și-a anulat participarea la un summit regional organizat în Crimeea în semn de protest față de tratamentul la care este supusă Timoșenko. Soțul ei, Oleksandr Timoșenko, a primit în urmă cu câteva luni azil politic în Cehia. Înaintea cehului Klaus noul președinte al Germaniei, Joachim Gauck, anunțase că nu va merge nici el la summitul de la Yalta.

Deocamdată, Praga nu a informat dacă Vaclav Klaus, care merge de obicei la evenimente sportive importante în care figurează echipe cehești, va asista sau nu la jocuri ale naționalei cehe de fotbal la vară.

La sfârșitul săptămânii presa germană a relatat că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar putea boicota ea însăși campionatul de fotbal, dacă până atunci, în luna care a mai rămas, nu se schimbă ceva în dosarul Timoșenko.

Echipa Germaniei va fi cazată în Polonia la campionat, dar va juca meciurile din grupe în Ucraina, începând cu meciul cu Portugalia, pe 9 iunie.

Îngrijorat de amenințările cu boicotul, Martin Kallen, directorul turneului final al campionatului european, a declarat luni ziarului german „Süddeutsche Zeitung” că meciurile nu mai pot fi mutate din Ucraina într-o altă țară, de pildă în Germania. „Singura posibilitate ar fi să amânăm campionatul”, a spus Kallen, citat de DPA. Tot DPA amintește că multelor motive de îngrijorare legate de partea ucrainiană a campionatului european li s-a adăugat săptămâna trecută explozia a patru bombe în locuri publice dintr-un oraș ucrainian.

Deocamdată, guvernul din Ucraina nu a semnalat că ar fi dispus la concesiile cerute de europeni – luni, un purtător de cuvânt al Ministerului de externe de la Kiev a avertizat Germania mai ales să nu revină la limbajul... războiului rece.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG