Linkuri accesibilitate

BAC-ul 2012: examene noi, reguli vechi


Instalarea camerelor video şi schimbarea de locaţie sînt metode prin care se încearcă să descurajarea mitei şi copiatului.


În această vară liceenii din clasa 12 de la profilul umanist vor avea la sesiunea de bacalaureat un examen obligatoriu nou, şi anume istoria. Regulile însă după care se vor desfăşura examenele rămîn în mare parte neschimbate faţă de anul trecut – elevii vor da bacalaureatul în aşa-numitele centre de BAC şi nu la liceul unde au învăţat, iar camere de luat vederi vor fi instalate numai în instituţiile care vor dori. Relatează Lucia Diaconu.

Deşi după bacalaureatul din vara trecută Ministerul Educaţiei se arăta dispus să asigure dotarea cu camere de supraveghere a tuturor încăperilor rezervate pentru susţinerea examenelor, decidenţii ezită. Ministerul nu va impune metoda de supraveghere video testată anul trecut la un liceu din capitală, dar va lăsa la discreţia instituţiilor posibilitatea să aleagă: ori elevii îşi dau bacalaureatul într-un liceu străin, ori acolo unde au învăţat, dar supravegheaţi de camera de filmat.

„S-a făcut o recomandare instituţiilor care doresc să-şi susţină examenele în cadrul instituţiilor lor să-şi monteze camera de luat vederi. Cei care, cum zic ei, în interesul copiilor şi pentru a nu stresa copiii, vor decide ca să rămînă copiii să susţină în instituţia lor, dar vor fi aplicate camera de luat vederi astfel ca Comisia Naţională privind evaluarea să se poată documenta în cazul cînd va fi nevoie despre corectitudinea desfăşurării sesiunii,” a confirmat pentru Europa Liberă Valentin Crudu, şeful Direcţiei de învăţămînt preuniversitar a ministerului educaţiei.

Echipamente pentru supraveghere video la BAC
Echipamente pentru supraveghere video la BAC
Instalarea camerelor video şi schimbarea de locaţie, supraveghetori şi evaluatori sînt metode prin care ministerul încearcă să descurajeze mita şi copiatul. Între cele două, unii profesori şi părinţi sînt tentaţi să accepte mai degrabă supravegherea cu camera în detrimentul condiţiei care impune susţinerea BAC-ului în centre speciale. Boris Volosatîi, directorul liceului Gheorghe Asachi din Chişinău este de părere că mai multă transparenţă este ceea de ce are nevoie sistemul de învăţămînt în acest moment.

„Prin faptul că noi am făcut cererea aceasta pentru a avea posibilitatea să facem examenul acasă cred că acestea ar fi doleanţele noastre. Să se implice cît mai mult profesorul care l-a învăţat pe elev în notare, pentru că va scădea subiectivitatea. Învăţătorul care l-a învăţat să presupunem că poate fi subiectiv, dar îi va mări nota numai cu cîteva miimi, sutimi. Eu cred că cu cît mai multă transparenţă va fi cu atît mai uşor va fi examenul pentru toată lumea. Şi va dispărea această problemă cînd în ajun de examene toată societatea va vorbi numai despre examene. Mă gîndesc şi la aceste camere de luat vederi, şi la examenele orale. Pentru că proba orală dă posibilitatea prezenţei răspunsului în faţa unei comisii care nu poate fi subiectivă, pentru că sînt mai mulţi oameni.”

Înregistrare video la un exament de bacalaureat
Înregistrare video la un exament de bacalaureat
Proba orală la unele discipline care urmează să fie aplicată la sesiunea de bacalaureat 2013 face parte din pachetul de măsuri de prevenire a corupţiei şi a atitudinii părtinitoare din partea unor profesori. Unii părinţi sînt însă de părerea că toate eforturile îndreptate împotriva corupţiei în învăţămînt sînt la limita zădărniciei. Atîta timp cît programa şcolară este peste măsură de complicată şi inaplicabilă, copiii şi părinţii vor căuta să obţină note bune prin orice metode, ne-a spus Elena Pelivan, mama unui licean de clasa 12.

„Matematica este foarte complicată, manuale foarte încărcate; biologia – genetică nu ştiu de ce calitate, de ce nivel; informatica – se studiază programe depăşite şi atunci ei nu mai au interes de multe ori şi nu mai învaţă. Este o lipsă de corespundere între interesele lor, ceea ce este în manual şi examenul de bacalaureat, finalitatea educaţiei. Pentru că ei consideră că asta nu este interesant, asta-i dificil, asta-i prea mult şi atunci o lasă baltă şi acuma eu nu ştiu cum ei o să ia examenul.”

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei în sesiunea curentă vor susţine examenul de bacalaureat aproximativ 28.000 de absolvenţi de liceu. Pentru majoritatea din ei, BAC-ul va începe pe data de 5 iunie, cu excepţia alolingvilor care vor da examenele după alt orar, care deocamdată nu este definitivat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG