Linkuri accesibilitate

Rusia instituţionalizează homofobia


Protest împotriva legii ce interzice "propaganda" homosexualităţii, Moscova.
Protest împotriva legii ce interzice "propaganda" homosexualităţii, Moscova.

Activiştii prezic că legea de la Sankt-Peterburg este doar „începutul” şi că mai mulţi homosexuali vor cere azil politic în Occident.


La Sankt Petersburg, luna trecută a fost aprobată de către consiliul local o lege prin care se interzice ceea ce autorităţile numesc „propagandă” în favoarea minorităţilor sexuale. Lunile viitoare ne vor arăta cum anume va fi pusă în aplicare aceasta lege, dar corespondentul nostru la Washington Richard Solash a vorbit cu mai mulţi experţi care preconizează că va creşte numărul lesbienelor şi homosexualilor care vor solicita azil politic în ţările occidentale. Un rezumat de la Oana Serafim.

În 2010, un tînăr de 26 de ani din localitatea Ufa, Artem Pavlov a fost bătut crunt în centrul oraşului de un grup de bărbaţi care îl auziseră că spusese că este homosexual. Cînd a venit poliţia, i s-a spus că a avut noroc că nu a fost bătut mai rău, că poliţiştii s-ar fi putut alătura grupului de agresori. Poliţia nu făcut nici o investigaţie asupra cazului şi, bazîndu-se pe acest fapt, Artem a cerut azil în Statele Unite. Cererea sa a fost acceptată de un tribunal din New York, anul trecut:

„Eram in pericol şi emoţional şi fizic şi eram în pericol nu numai din partea unor civili, dar şi din partea autorităţilor, or asta este exact definiţia persecuţiei. Nu voi putea niciodată să am o familie, să am copii, nu voi putea să trăiesc niciodată „la lumină”. Vreau să trăiesc şi vreau să fiu fericit”, i-a spus Artem corespondentului nostru.



Rusia a fost şi a rămas un loc unde e periculos să faci parte dintr-o minoritate sexuală. Dar activişti pentru drepturile omului avertizează că lucrurile o să meargă încă şi mai rău, odată ce va fi aplicată legea aprobată la Sankt Petersburg, iar homofobia va deveni instituţionalizată. Din nou, Artem Pavlov:

„Pînă la sfîrşitul anului probabil numărul celor care vor cere azil in Occident va creşte. Acum exista o lege care poate fi interpretată oricum de către autorităţi ca să te aresteze sau să te atace, sau pur şi simplu să nu le lase să trăieşti. De aceea putem acum să cerem azil exact aşa cum făceam în vremea Uniunii Sovietice şi cînd a fi homosexual era un delict. E exact la fel şi acum.”

Legi precum cea de la Sankt Petersburg au fost adoptate şi în regiunile Arhangelsk, Kostroma şi Riazan.

Olga Lenkova, de la o organizaţie care apăra drepturile minorităţilor sexuale i-a declarat corespondentului nostru că se teme că legea de la Sankt Petersburg este doar „începutul”. Cei mai mulţi care vor căuta azil acum sunt cuplurile de acelaşi sex sau cei care au adoptat copii şi cărora autorităţile vor putea acum să le ia copiii.

Si o avocată de la New York, care din perioada sovietică s-a specializat în cererile de azil in Statele Unite spune că deja de anul trecut numărul celor care cer azil din cauza orientării lor sexuale a crescut. Autorităţile americane nu fac statistici legate de orientarea sexuala a petenţilor de azil. În 2010, 548 de ruşi au primit azil în Statele Unite.

Joel Le Deroff, expert în probleme de azil, de la organizaţia ILGA care cuprinde grupuri ce militează pentru drepturile minorităţilor din toată lumea crede că într-adevăr, numărul celor care vor cere azil in Uniunea Europeană din cauza persecuţiei la care sunt supuşi din motive de orientare sexuală va fi în creştere:

„Ar putea să apară şi oameni care să se alăture unor mişcări care nu au existat pînă acum. Exista deja mai multe organizaţii care apăra drepturilor minorităţilor sexuale decît acum 5 ani. Oamenii se organizează şi pe plan naţional şi devin din ce în ce mai vizibili”, spune expertul de la Bruxelles în problemele dreptului de azil pentru minorităţile sexuale.
XS
SM
MD
LG