Linkuri accesibilitate

Getatchew Mekuria & The Ex


Punk și jazz african.



O combinaţie cu totul inedită astăzi, punk şi jazz african, adică trupa olandeză The Ex şi saxofonistul etiopian Getatchew Mekuria, cu albumul Moa Anbessa, înregistrat în aprile 2006, parte într-un studio din Olanda, partei în concert în Franţa.

Steve Taiclet – unul din comentatorii muzicali de pe reţea – ne spune despre Getatchew Mekuria că e un legendar „ethio jazz saxophonist”.

Explicaţia acestei clasificări - „ethio jazz saxophonist” - e relativ simplă: Mekuria e unul din muzicienii ce apar în vestita colecţie „Ethiopiques”, care adună - în cele peste 20 de volume, dacă nu mă înşel, ale sale - jazz-ul cîntat în Etiopia din anii 70 încoace.

După ce i-au ascultat albumele din anii 70, The Ex l-au invitat în 2004 pe Mekuria în Olanda, pentru ca să ia parte împreună cu ei la un proiect numit „The Instant Composers Pool”, un grup de improvizaţie liberă – un fel de jam session instituţionalizat, dacă vreţi.

Rezultatele colaborării dintre The Ex şi Mekuria la „The Instant Composers Pool” au fost atît de spectaculoase încît olandezii l-aui chemat pe etiopian din nou în Olanda în 2006 şi aşa apărut „Moa Anbessa”, albumul pe care îli ascultaţi azi, o colecţie de piese etiopiene înregistrate de Mekuria, The Ex şi cîţiva prieteni la bass, clarinet, sax, trombon, şi orgă.

Punk, free jazz şi incantaţii etiopiene, într-o combinaţe perfectă a ghitărilor hard de la The Ex cu instrumentele de suflat, în special saxofonul lui Mekuria …

Aflăm din fila de prezentare a albumului „Moa Anbessa” că Mekuria a avut o adevărată revelaţie cînd a încercat să transcrie partitura unei astfel de incantaţii războinice – pe numele ei Shellela - pentru saxofon, şi ni se spune că un bun exemplu al acestei revelaţii este piesa numărul 10, „Tezaleg Yewtentu”. O ultimă informaţie, Getatchew Mekura are peste 70 de ani.

Getatchew Mekuria & The Ex, Moa Anbessa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG