Linkuri accesibilitate

Agenda întîlnirilor președintelui Timofti la București (Evenimentul zilei)


Promisiunile Uniunii Social-Liberale (România liberă).


Desi comenteaza intens desemnarea liderului social-democrat Victor Ponta sa formeze un nou cabinet, presa de astazi face loc si informatiei ca presedintele Republicii Moldova va face o vizita oficiala in Romania, incepand cu 3 mai, la invitatia omologului sau roman Traian Basescu.

Evenimentul zilei comunica agenda intalnirilor: pe langa seful statului roman, presedintele Camerei Deputilor Roberta Anastase, cel al Senatului, Vasile Blaga, si patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, preafericitul Daniel. Stirea citeaza declaratia lui Timofti privind cursul pe care intelege sa-l dea relatiei dintre Republica Moldova si Romania, precum si destinatia celei de-a treia vizite oficiale a proaspatului sef de stat: cel mai probabil, la Moscova, la mijlocul lunii mai.

Analistii romani insista pe misiunea extrem de riscanta pe care si-a asumat-o Victor Ponta preluand functia de prim-ministru nu prin vot, ci „la masa verde” – spune Raluca Alexandrescu de la revista 22 -, „ca urmare a unui troc ordinar” – considera Cristian Tudor Popescu de la gandul.info -, de fapt „ca urmare a unui sir de negustorii de iarmaroc” – este opinia lui Ion Cristoiu de la Evenimentul zilei.

Editorialul Romaniei libere inventariaza ce a promis Uniunea Social-Liberala, care vine acum la guvernare, si pe ce căi ar putea acoperi promisiunile. In plan extern, au promis ca vor intra infirma unele masuri luate de guvernele anterioare la presiunile Ociidentului, acceptand sa intre in conflict cu Uniunea Europeana, Statele Unite si Fondul Monetar International.

Este vorba de privatizari pe cale de a se realiza, sau care au fost cerute insistent de Uniunea Europeana pentru stabilizarea economiei tarii. Este vorba si despre pactul fiscal adoptat la nivel european, care limiteaza deficitul bugetar, deci cheltuielile statului. USL a promis insa romanuilor ca va mari salariile, ca va da inapoi pensionarilor unele sume retinute ca impozit, ca va indexa pensiile si altele de acest fel.

Articolul demonstreaza ca, daca ar vrea sa faca aceste lucruri, pe Victor Ponta l-ar astepta esecul politic, iar pe romani – dezatrul economic, dar nu numai atat. Fara sprijinul occidental, acestui guvern nu i-ar ramane decat sa se intoarca spre Rusia si ajutorul ei intotdeauna riscant.

Un comentariu din Adevarul, semnat de Ovidiu Marincea, il avertizeaza pe noul prim ministru desemnat ca romanii nu vor avea rabdarea cu el: presedintele Traian Basescu a apucat sa informeze, dupa adoptarea motiunii de cenzura, ca vistieria tarii dispune de bani suficienti. Doar ca acesti bani sunt de imprumut, ceea ce pentru omul de rand nu e semnificativ.

Despre semnificatia acestei rasturnari politice, parerile analistilor sunt impartite. Mircea Mihaies afirma in Evenimentul zilei ca intrarea la putere a USL arunca Romania cu douazeci de ani in urma. El personal e interesat sa vada pe unde vor scoate camasa posturile de televiune care au demolat ceas de ceas puterea demisa vineri. Pe cine vor mai critica? In ce fel isi vor conserva audienta? O unica iesire ar fi sa se declanseze suspendarea presedintelui Traian Basescu – dar, arata Ion Cristoiu in acelasi ziar, e un risc pe care Ponta n-ar trebui sa si-l asume, chiar daca se va vedea presat intens chiar de partenerul sau de coalitie, liberalul Crin Antonescu.
XS
SM
MD
LG