Linkuri accesibilitate

Un armăsar pur sînge desemnat de președintele Turkmenistanului învingător al unui concurs de frumusețe cabalină.


În Turkmenistan a fost sărbătorită duminică Ziua Calului - o sărbătoare națională și ocazie pentru poeții republicii central-asiatice de a-și exprima dragostea pentru președintele țării, Gurbanguly Berdymukhamedov. Are detalii Alexandru Eftode:

Înnebunit după cai, președintele turkmen Gurbanguly Berdymukhamedov a desemnat duminică învingătorul unui concurs de frumusețe cabalină – un armăsar pursânge cu numele Hanul Vulturilor.

Concursul aflat anul acesta la cea de-a doua ediție s-a ținut de Ziua Calului Turkmen. Fosta republică sovietică este locul nașterii unei rase străvechi, Ahal-Teke, ridicată la rang de simbol național.

La cursa de cai din Turkmenistan
La cursa de cai din Turkmenistan
Câștigător în fața altor nouă cai, Hanul Vulturilor a fost încălecat de președintele Berdymukhamedov care, dezbrăcat de sacou, a făcut un tur al victoriei la un hipodrom de lângă Așhabad, în ovațiile mulțimii.

În săptămâna de până la sărbătoare, ziarul de stat Turkmenistanul Neutru a publicat zilnic, pe prima pagină, câte un poem dedicat cailor îndrăgiți de președinte, pe care i-a prezentat în fotografii colorate. Laudele poeților s-au extins asupra președintelui însuși, supranumit Protectorul.

Poemul din 24 aprilie al Gozelei Sagulyyewa din care citește acum corespondenta Europei Libere, Oguljamal Yazlyyeva cântă frumusețea unui cal nemuritor, care, vorba poetei, a împrumutat vitejia președintelui și a fost binecuvântat de duhul celui atotputernic.

Autoarea poemului din 26 aprilie, Ayjemal Omarowa pare să fi ghicit dinainte care va fi învingătorul concursului. Poemul întitulat Hanul Castaniu vorbește despre frumusețea, vitejia și forța calului președintelui, care este mai iute decât pasărea-n zbor.

În fine, un alt poem de Hojamuhammet Kakadyew apărut în numeroase ziare și intitulat „Din Belșug” este o declarație de dragoste pentru președinte făcută direct, fără alte divagații. Președintele este descris în poem drept „vlăstar al dragostei turkmenilor”, „arbore cu rădăcini străvechi”, „fericirea eternă” a națiunii.

În vârstă de 54 de ani, Berdymukhamedov a scris și o carte despre cai publicată în multe mii de exemplare, iar odată a pozat pentru un calendar alături de caii lui îndrăgiți.

Fostul dentist a preluat conducerea țării bogate în resurse energetice la sfârșitul lui 2006, după moartea dictatorului excentric Saparmurat Niyazov. Acela redenumise lunile anului și zilele săptămânii cu numele propriu și al rudelor sale.

Noul președinte a renunțat la multe din zorzoanele regimului precedent, dar cultivă cultul propriei personalități. În februarie anul acesta, Gurbanguly Berdymukhamedov a fost reales pentru al doilea mandat de președinte al Turkmenistanului cu peste 97 la sută din voturi.
XS
SM
MD
LG