Linkuri accesibilitate

Avem raioane unde nu există nici un medic de specialitate


Andrei Usatîi, ministrul sănătății și premierul Vlad Filat vizitînd o unitate medicală
Andrei Usatîi, ministrul sănătății și premierul Vlad Filat vizitînd o unitate medicală

Tatiana Zatîc: înlesnirile acordate de guvern nu sînt suficient de atractive în localitățile rurale fără posibilități de trai decent pentru medici.


De ce nu sunt sau de ce nu merg medicii la ţară? Colega noastră Allla ceapai a stat de vorbă cu Tatiana Zatîc, șefa Direcției management servicii medicale integrate la Ministerul Sanatatii despre insuficiența de medici la sate.

Europa Liberă: De ce nu ajung doctori pentru toate localităţile din Moldova, cel puţin câte un medic de familie în fiecare localitate?

Tatiana Zatîc:
„Aş vrea să menţionez că în localităţile rurale avem numai medici de familie, adică medicii specialişti de profil, gastrolog, cardiolog, activează în instituţiile raionale, instituţiile municipale. Într-adevăr problema există.

Problema asigurării cu medici de familie, spre regret, pe parcursul a ultimilor ani se aprofundează. Adică avem unele raioane unde un medic de familie deserveşte mai multe sate. De ce nu există medici de familie, această este o întrebare mult mai dificilă, în primul rând aş vrea să menţionez migraţia; mai mulţi medici, mai mulţi asistenţi medicali au plecat din sistemul de sănătate.

În acelaşi timp aş vrea să menţionez că în localităţile date, adică acolo unde există problema, unde nu sunt medici de familie suficienţi se organizează deplasări ale medicilor de familie din centrele raionale, dar nu este o soluţie, adică este o soluţie temporară, care nu poate integral acoperi acel volum de servicii medicale de care are necesitate populaţia din localităţile respective.”

Europa Liberă: Care ar fi calitatea asistenţei pe care o poate oferi un doctor de familie în condiţiile în care el trebuie care trebuie să deservească câte 4-5 sate?

Tatiana Zatîc: „În cazul când medicul de familie vine, de exemplu, o singură dată în săptămână în localitatea respectivă, atunci are de suferit, într-adevăr, populaţia care are o urgenţă medicală, care are o situaţie care trebuie rezolvată anume în acea zi. Dar se compensează aceste lucruri prin serviciul de asistenţă medicală urgentă care se deplasează la orice solicitare, aici probleme nu avem. Problema, într-adevăr, este că nu există un medic permanent în această localitate.”

Europa Liberă: Totuşi, în majoritatea policlinicilor raionale există doar câte un singur specialist. Cineva îmi spunea că la Străşeni, de exemplu, există un singur gastrolog pentru întreg raionul. Ce face omul atunci când are nevoie de o investigaţie urgentă, dar fie că trebuie să se deplaseze la raion, iar acolo mai stă şi în cozi interminabile, pentru că acel gastrolog are o mulţime de pacienţi?

Tatiana Zatîc: „Nu este o problemă că este un singur medic gastrolog în raionul Străşeni, adică este bine că el este, deoarece avem mai multe raioane unde medici cu aşa specialitate nu sunt, dar nu este nici necesitate de a avea prea mulţi specialişti în fiecare centru raional.”

Europa Liberă: Totodată mai mulţi oameni de la sate se plâng că nu ştiu la cine să se adreseze dacă specialistul de care au nevoie este în concediu de boală şi nu are înlocuitor. Ce să facă în acest caz aceste persoane?

Tatiana Zatîc: „Cu toate problemele de sănătate care sunt, pacientul trebuie să se adreseze mai întâi la medicul de familie. Şi sunt instituţiile de nivel republican unde poate fi trimis pacientul pentru a rezolva o problemă sau alta.”

Europa Liberă: Da, dar dacă medicul de familie, care este singurul pentru tot raionul, este plecat în concediu de boală şi de fapt el e cel responsabil să dea îndreptările către ceilalţi specialişti, ce face atunci pacientul?

Tatiana Zatîc: „În cazul în care medicul de familie lipseşte este numit responsabil o altă persoană şi atunci asigură asistenţa medicală, nu este o problemă care nu are ieşire din situaţie.”

Europa Liberă: Există mai multe programe de stimulare şi mai multe facilităţi se acordă medicilor care ar dori să profeseze în mediul rural. De ce nu dau roade aceste programe, de ce medicii nu vor să se ducă să lucreze la sate?

Tatiana Zatîc: „Un tânăr specialist doreşte să aibă condiţii de activitate, să aibă condiţii de trai, adică un trai decent. Şi atunci când un specialist merge în localitatea rurală unde nu sunt drumuri, unde nu este elementar o casă de cultură, unde nu este o şcoală sau un liceu, condiţii adecvate pentru viitorii săi copii, atunci este prea puţin atractiv unele înlesniri pe care le acordă Guvernul.

Este vorba despre o îndemnizaţie unică în mărime de 30 de mii de lei pentru medici şi farmacişti şi 24 de mii de lei pentru personalul medical şi farmaceutic cu studii medii, de asemenea compensarea lunară a costului pentru energia electrică, compensare pentru lemne, cărbune, acordarea spaţiului locativ.

Şi cred eu că anume în acele localităţi în care Ministerul Sănătăţii efectuează lucrările de reconstrucţie a centrelor de sănătate, dotarea cu utilaje medicale, vor deveni mai atractive pentru tinerii specialişti şi pentru ai menţine în localităţile respective.”
XS
SM
MD
LG