Linkuri accesibilitate

Festivalul de film evreiesc Bucureşti 2012


O dublă viziune: imaginea evreilor despre ei înşişi şi imaginea evreilor în ochii altor culturi.

Între 27 aprilie - 3 mai, în capitala României se desfăşoară a doua ediţie a Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti (Bucharest Jewish Film Festival). Festivalul face parte dintr-o serie de peste 130 de evenimente organizate în întreaga lume sub genericul Jewish Film Festival. Detalii de la Lucian Ştefănescu.

Programul ediţiei din acest an din cuprinde peste 50 de pelicule, filme de lung metraj, scurtmetraje, documentare, opere de ficţiune şi filme de animaţie, de la cele mai noi producţii, majoritatea în premieră în România, până la pelicule de cinematecă. În cadrul festivalului sunt vernisate şi câteva expoziţii de artă, şi sunt organizate ateliere de discuții şi dezbateri cu tematică iudaică.

Ediţia de anul acesta are următoarele secţiuni: Panorama, invitat permanent: Israel, Competiţie (film documentar), Eveniment (secţiune dedicată filmului polonez „Korczak”, în regia lui Andrzej Wajda, proiectat în noua variantă HD, cu ocazia anului Korczak în Polonia), Film document, şi Omagiu, secţiune dedicată anul acesta cineastului Doru Segal.

Ţara invitată a Festivalului de Film Evreiesc 2012 este Polonia. În cadrul galei de deschidere care a avut loc sâmbătă, 28 aprilie, la Cinema Studio din Bucureşti a fost proiectată pelicula „În întuneric”, realizată în 2011 de regizoarea Agnieszka Holland, numinalizată anul acesta la categoria „Cel mai bun film străin” al Premiilor Oscar.



E important să adăugăm aici că Festivalul Filmului Evreiesc de la Bucureşti îşi propune, în contextul promovării moştenirii culturale a minorităţilor din România, şi al dialogului intercultural şi interetnic, informarea publicului românesc privind tradiţiile şi arta evreiască din România şi educarea publicului, în special a tinerilor, în spiritul toleranţei interetnice şi religioase.

Programul Festivalului include filme care au subiecte ale lumii evreieşti, dar şi vernisaje şi concerte care doresc să ofere spectatorilor o dublă viziune asupra acestui univers: imaginea evreilor despre ei înşişi şi imaginea evreilor în ochii altor culturi.

În mesajul său de salut, ambasadorul american în România Mark Gitenstein se declară mândru că Festivalului de Film Evreiesc Bucureşti este organizat sub înaltul patronaj al ambasadei Statelor Unite Unite în România, şi profită de ocazie pentru a adăuga un detaliu din biografia sa: „Sunt de asemenea mândru de originile mele, fiind evreu cu rădăcini româneşti. Strămoşii mei erau din Botoşani, imigrând în Statele Unite la începutul secolului trecut.”

În încheiere o mențiune specială pentru unul din filmele documentare ale acestei ediții, „Brațe ofilite”, în regia lui Ofer Inov.



Pelicula istoriseşte povestea unui grup de femei cu vârste cuprinse între 72 şi 82 de ani, care aleg să facă un lucru mai puțin obişnuit pentru această vârstă: să formeze împreună un grup de dans.

Filmul le urmăreşte la repetiţii timp de un an, surprinzând atât momentele dificile, de slăbiciune, de eşec şi frământare, cît şi momentele de bucurie, de prietenie, şi de succes.

Iată ce spune regizorul Ofer Inov despre acest film:

„Când suntem tineri, avem impresia că bătrâneţea e un tărâm îndepărtat, o realitate de dincolo de orizont. Nu ne place să ne gândim la ea. Ne dă frisoane, pntru că ne trimite cu gândul la degradarea trupului şi a creierului, la moarte.

Eu, care nu mai sunt aşa tânăr, am asemenea gânduri şi spaime. Mi-e teamă că-mi voi pierde abilităţile fizice şi mentale, că voi deveni irelevant în anii ce se scurg inevitabil. Contactul apropiat cu acest grup neconvenţional de femei care dansează mi-a deschis o fereastră spre o imagine mai optimistă a acelui tărâm nu tocmai îndepărtat.

În ciuda vârstei avansate, acestor femei nu le este teamă de schimbare. Nu le e teamă de o nouă profesie, de un nou mod de a gândi şi simţi. Nu le e teamă să aibă ambiţii sau să eşueze. Ele îndrăznesc să se mişte, cu corpul şi cu mintea! Ele au ales dansul. Au ales viaţa prin dans! Prin această alegere au exploatat la maximum acest ultim capitol al vieţii.”

Bucharest Jewish Film Festival 2012
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG