Linkuri accesibilitate

Schimbare de guvern la Bucureşti. Ce urmează?


Liberalii şi socialiştii români string potrivit ultimelor cercetări peste 50% din intentiile de vot.
Liberalii şi socialiştii români string potrivit ultimelor cercetări peste 50% din intentiile de vot.

Principalul risc ar putea fi slăbirea luptei anticorupţie şi reversibilitatea reformelor din justiţie.


În România, preşedintele Traian Băsescu l-a însărcinat pe liderul social-democrat Victor Ponta cu formarea noului guvern. Guvernul condus numai două luni de Mihai Răzvan Ungureanu a căzut vineri, în urma unei moţiuni de cenzură în parlament. „Sper ca ceea ce eu am rugat în Parlament, legat de obligaţia morală, politică şi economică - revenirea la salariile din 2010 să se producă în timp util”, a spus Traian Băsescu vineri seara la Cotroceni. În declaraţia de presă comună cu Traian Băsescu, Victor Ponta a anunţat că a acceptat nominalizarea şi că va prezenta „în scurt timp” programul de guvernare şi lista guvernului. Mai multe de la corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati:

Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu si-a pierdut majoritatea in Parlament nu atit pe fondul crizei economice prelungite, dar oarecum stabilizata, ci mai degraba din cauza faptului ca Opozitia devenise, conform sondajelor de opinie, cistigatoarea absoluta a alegerilor generale programate pentru 30 noiembrie 2012. Liberalii si socialistii romani, reuniti in Uniunea Social-Liberala string potrivit ultimelor cercetari peste 50 la suta din intentiile de vot, iar trendul continua sa fie crescator. In schimb democrat liberalii, aflati la guvernare in ultimii patru ani aduna doar circa 15-20 la suta din votantii romani, fara sa se intrevada posibilitatea de a reveni la putere. Prabusirea partidului girat de Traian Basescu cu aproape 15 procente s-a intimplat mai ales din cauza taierii salariilor bugetarilor cu 25 la suta in 2010, o solutie controversata, care nu a ajutat prea mult economia, erodind in schimb credibilitatea guvernului care a pus in aplicare un amplu program de austeritate. Multi specialisti, inclusiv, din zona Bancii Nationale a Romaniei considerau ca in locul acestor amputari salariale, puterea de la Bucuresti trebuia sa reduca la jumatate numarul angajatilor la stat care era de 1,3 milioane de bugetari in 2010 si care inca nu a scazut sub un milion.

Pentru a doua oara in istoria postdecembrista a Romaniei un guvern cade dupa o motiune de incredere: prima data s-a intimplat in toamna anului 2009 inaintea alegerilor prezidentiale, cind socialistii si democrat-liberalii coabitau la guvernare avind o majoritate de 70 la suta, iar socialistii s-au retras considerind ca in acest fel vor cistiga mai usor cursa pentru sefia statului. Aceasta ipoteza s-a dovedit perdanta acum trei ani si nu e sigur ca va fi benefica nici de data aceasta pentru socialisti si liberali care au darimat guvernul Ungureanu, primind in rindurile lor parlamentari transfugi din PDL si negociind in schimb si cu grupul parlamentar care reprezinta cele 19 minoritati nationale. In acest fel liderul socialist, Victor Ponta, care la 39 de ani a fost desemnat de presedintele Traian Basescu sa formeze noul guvern se va baza pe o noua majoritate volatila si ilegitima.

In cele sapte luni ramase pina la alegerile generale noul guvern care ar trebui sa se instaleze pina la jumatatea lunii mai are de rezolvat restantele din acordul cu Fondul Monetar International, reglementarea retrocedarilor asa cum cere CEDO si aderarea Romaniei la Schengen, promisa de ultimul summit al Uniunii Europene pentru finele acestui an.

Daca noul guvern care va fi format din socialisti si liberali nu-si va propune sa fie doar unul de serviciu, care sa se ocupe doar de organizarea alegerilor, atunci lucrurile se vor complica, mai ales in ceea ce priveste avansul reformei juridice.

Primele semne se vor vedea in solutiile marilor cazuri de coruptie, fiindca luna viitoare este asteptat de pilda verdictul intr-un dosar complex al fostului premier socialist Adrian Nastase. Oricum atit liberalii, cit si socialistii au incercat de mai multe ori sa desfiinteze procuratura anticoruptie si sa neutralizeze Agentia Nationala de Integritate, care verifica averile demnitarilor si situatiile de incompatibilitate.

Principalul risc al schimbarii unui guvern condus de un tehnician titrat cum era Mihai Razvan Ungureanu, care avea ca obiectiv continuarea reformelor din justitie cu unul condus de un socialist ar putea fi asadar slabirea luptei anticoruptie si reversibilitatea reformelor din justitie, iar din punct de vedere economic cresterea consumului pe fondul unei eventuale generozitatii electorale a noului guvern format din socialisti si liberali. In ceea ce priveste economia, lucrurile sint totusi mai complicate, pentru ca Romania este supusa permanent evaluarilor FMI, in schimb in privinta justitiei, Mecanismul de Cooperare si Verificare al Uniunii Europene nu mai prezinta un pericol pentru un stat care este deja de cinci ani membru plin al comunitatii.
XS
SM
MD
LG