Linkuri accesibilitate

Petru Bogatu, Irina Astahova şi Vsevolod Ciornei în dialog cu Lucia Diaconu.

Editorialistul de la trustul de presă „Jurnal” Petru Bogatu califică reluarea circulaţiei marfarelor prin Transnistria drept un succes al actualei guvernări.

„Această detensionare a relaţiilor şi reluarea unui destul de şubred şi fragil dialog dintre Chişinău şi Tiraspol, restabilirea unor relaţii comercial-economice toate acestea sînt în favoarea omului. Este un succes al actualei guvernări de la Chişinău că s-a reuşit pînă la urmă să se nuanţeze procesul de reglementare transnistreană, să nu se condiţioneze una cu alta, pentru că sub Voronin, sub comunişti aşa era: nu vreţi să reglementăm definitiv conflictul, nu veţi avea nimic, nici colaborare pe alte domenii şi aşa mai departe.”

Cu toate acestea, în opinia lui Petru Bogatu, rezolvarea diferendului este mai îndepărtată ca oricînd:

„Aşa cum abordează acest proces Moscova prin instituirea unor funcţii provocatoare, prin numirea în aceste funcţii a unor persoane care nu pot fi decît indezirabile în procesul de reglemenatre transnistreană creează impresia că Moscova se îndreaptă spre recunoaşterea independenţei regiunii separatiste din stînga Nistrului. Se creează impresia că Chişinăului i se pun nişte condiţii imposibil pur şi simplu din start de acceptat pentru ca mai apoi Moscova să aibă dreptul ca mai apoi să zică că iată n-am avut ce face şi trebuie să recunoaştem regiunea din stînga Nistrului. Cel puţin, pe moment aceasta este impresia pe care o lasă acest Rogozin şi în genere politica Moscovei.”

Iată ce crede redactorul-şef al săptămînalului „Kişinevschii Obozrevateli” Irina Astahova despre declaraţiile de săptămîna aceasta a başkanului Găgăuziei Mihail Formuzal care a făcut cunoscută intenţia autorităţilor locale de a adopta o lege prin care să înlocuiască în regiune predarea de la 1 septembrie a Istoriei Românilor şi Universală cu Istoria Moldovei:

„Eu cred că problemele despre care vorbeşte Formuzal realmente există. E clar că el trebuie să apere drepturile electoratului său. Această problemă e delicată dar evident că în Găgăuzia faţă de aceste probleme există o atitudine univocă. De aceea cred că autorităţile centrale trebuie să reacţioneze cu înţelegere, pentru că Găgăuzia e o regiune relativ mare şi nu trebuie ignorată. Eu consider că pentru aceste contradicţii trebuie găsit un consens.”

Cît priveşte deschiderea de către Procuratură a cinci dosare penale ce vizează arborarea drapelului bicolor roşu-albastru în raioanele Soroca, Basarabeasca, Criuleni, Edineţ şi Cimişlia, editorialistul de la „Săptămâna” Vsevolod Ciornei este de părere că aceasta nu va opri opoziţia să conteste şi în continuare guvernarea AIE:

„Eu nu cred că ei se vor opri pentru că politica este politică. Ei au pierdut în principiu alegerile şi le-au pierdut probabil şi din cauza incapacităţii de-a negocia cu alte partide şi acum vor să-şi recupereze terenul, vor să revină la putere. Lucru foarte curios în cazul comuniştilor pentru că ei militează pentru nişte lucruri pe care nici nu s-au apucat să le facă în cei opt ani de mandat. I-a apucat dragostea de statalitate, de simboluri şi de alte lucruri anume cînd s-au pomenit în opoziţie.”

Dacă însă actuala guvernare va reuşi să facă viaţa cetăţenilor mai bună, orice eforturi şi speculaţii din partea opoziţiei vor suferi eşec, concluzionează editorialistul.
XS
SM
MD
LG