Linkuri accesibilitate

Ziua Drapelului de Stat


Ce cred moldovenii despre această sărbătoare?

Cu prilejul celebrării Zilei Drapelului de Stat, un tricolor de 7 metri lungime si 3,5 metri lățime a fost arborat astăzi în fața Guvernului de la Chişinău. La eveniment au participat membri ai primului Parlament al Republicii Moldova şi primul preşedinte Mircea Snegur, şi politicieni actuali. Relatează Alla Ceapai.

Chiar dacă azi a fost o zi de lucru cîteva sute de cetăţeni şi-au făcut timp pentru a urmări ceremonia de arborare a Drapelului de Stat pe un catarg cu o înălţime de 30 de metri instalat chiar în faţa clădirii Guvernului. Construcţia catargului argintiu a fost finisată chiar în ajunul ceremoniei, iar din preajmă au fost evacuaţi, probabil temporar, protestatarii care se stabiliseră de ceva vreme în corturi.

Publicul a urmărit ceremonia de lîngă Arcul de Triumf, unde cei nouă militari din Garda de Onoare au întins tricolorul pe durata discursurilor oficiale. Profitînd de ocazie i-am întreb pe oameni ce semnificaţie are pentru ei Ziua Drapelului Naţional.

Ziua drapelului de stat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct



„Tricolorul înseamnă mândria ţării noastre.”

„Drapelul semnifică ... mai ales roşu - sângele strămoşilor, galbenul - roadele bogate şi albastru - pacea. Sunt foarte mândră că ţara noastră are un drapel.”

„Cele trei culori reprezintă nu numai istoria Basarabiei, ci istoria întregii României, istoria care nimeni nu poate să o şteargă, e ceva ce purtăm în noi.”

„Semnifică într-un cuvânt suflul naţiunii.”

„Noi tînăra generaţie trebuie să fim mîndri pentru că avem aşa simbol şi acest simbol reprezintă o uniune cu strămoşii noştri.”

„Istoria noastră, neamul nostru, cum aşa să nu ştim ce înseamnă tricolorul asta e o ruşine, ce fel de moldovean sunt eu dacă nu ştiu ce înseamnă tricolorul, cu asta ne mîndrim.”

„Astăzi chiar am simţit deşteptarea patriotismului în mine, este o revelaţie.”

„Eu ţin minte cînd domnul Gheorghe Ghimpu a ridicat tricolorul pe preşidenţie fugeam de la lucru ca să vedem acest eveniment. Pentru noi aceasta a fost o fericire foarte mare cînd am revenit la tricolor, la grafia latină. Păcat că acum vor să ni-l calce în picioare, să ni-l schimbe, păcat.”

După discursurile ţinute de primul preşedinte al ţării Mircea Snegur, de artistul plastic Gheorghe Vrabie, autorul stemei de stat, şi de primul ministru Vlad Filat, Mitropolitul Vladimir a binecuvîntat drapelul. Iar militarii Gărzii de Onoare au arborat tricolorul, dreptul de a-l săruta revenindu-i primul ministru Vlad Filat însoţit de un grup de copii, care au avut rolul să omagieze deputaţii care acum 22 de ani au votat Drapelul de Stat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG