Linkuri accesibilitate

„În asemenea atmosferă de instabilitate nu poţi să pui instituţiile să muncească consolidat”


Premierul FIlat în Parlamentul de la Chişinău.

Premierul Vlad Filat a fost prezent astăzi în Parlament pentru a prezenta bianțul activității cabinetului pe care il conduce din 2009. Un bilant optimist, dar în care premierul a recunoscut că nu a reşit să îmbunătăţească viaţa moldovenilor. Relatează Liliana Barbăroşie.

Cuvintele de ordine din raportul premierului au fost „creştere”, „îmbunătăţire”, „evoluţie” şi „reforme”. Până şi cea mai mare irealizare recunoscută de şeful executivului, şi anume nivelul scăzut de trai al populaţiei, şi-a găsit o explicaţie obiectivă în spusele premierului:

„Noi să nu uităm că 2 ani şi jumătate am avut instituţii cu funcţionari în regim de aşteptare. Haideţi să facem un calcul: din iunie 2009 câte alegeri am avut, care era perspectiva funcţionarilor decât nu cea din filmul „Svadiba v Malinovke” (rom. Nuntă la Malinovca). Sigur că în asemenea atmosferă de instabilitate nu poţi să pui instituţiile să muncească consolidat.”


Tonalitatea reacţiilor venite din partea partenerilor de coaliţiei au arătat limpede că relaţiile din interiorul acesteia sunt dacă nu ascendente, atunci cel puţin liniştite. Chiar dacă democraţii i-au reproşat şefului cabinetului că ar face mai multă politică decât reforme, iar liberalii - că nu s-ar simţi suficientă implicare în lupta cu corupţia, obiecţiile au fost formulate cu jumătate de gură şi nici supărarea pe Filat că a ales să omagieze astăzi drapelul de stat în lipsa lor nu i-a făcut pe aliaţi să-şi înăsprească demersurile.

În schimb, criticile din partea socialiştilor şi a neafiliatului Mihai Godea au fost pe alocuri ironice, iar în unele cazuri chiar furibunde. Iată, bunăoară, o remarcă formulată de Igor Dodon, cel care crede că sub guvernul Filat economia moldovenească a căpătat probleme noi, mai ales în ceea ce priveşte adminsitrarea bugetar-fiscală:

„Vreau să vă felicit, dle prim-ministru, cu o acţiune foarte bună de populism politic. Cetăţenii au aflat astăzi cât de bine se poate trăi în RM. Dacă nu era acest raport, noi am fi crezut în continuare că Moldova trăieşte în sărăcie, criminalitate şi corupţie.”

Mihai Godea a ţinut să constate ceea ce el a numit „un eşec total” în lupta cu corupţia:

„Lupta cu corupţia este în primul rând o luptă cu sine, este o luptă foarte grea şi autorităţile eşuează în acest lucru. Doar două exemple de priorităţi asumate inclusiv pe plan extern: reforma CCCEC şi crearea comisiei naţionale de integritate”.

Şi chiar dacă, probabil, acest raport ar fi fost momentul potrivit pentru anunţarea unor eventuale remanieri guvernamentale, dacă acestea ar fi fost în planurile premierului, ei bine şeful cabinetului nu a suflat un cuvânt despre tema la care se referea foarte des acum câteva luni. Jurnaliştilor nu le-a scăpat însă că cel puţin doi din miniştrii despre care se spune că ar putea fi remaniaţi, cel de la educaţie, Mihai Şleahtiţchi, şi cel de la cultură, Boris Focşa, nu l-au însoţit pe premier astăzi la parlament, ceea ce este puţin probabil că ar putea să însemne altceva decât că înlocuirea lor este doar o chestiune de timp.
XS
SM
MD
LG