Linkuri accesibilitate

„Talibanii” dimineţilor boemice





Majoritatea cunoscuţilor mei moldoveni de aici de la Praga sunt studenţi sau foşti studenţi, dar am avut ocazia să cunosc şi cîţiva moldoveni cu studii superioare care au venit în Cehia nu la studii, ci la munci necalificate. Pînă a veni criza economică, aveau locuri de muncă stabile și munceau preponderent la construcții, însă „ieşirea din criză” a coincis cu impunerea a tot mai multor condiţii muncitorilor străini de către autorităţile cehe, pentru a-şi securiza propria piaţă a forţei de muncă.

Acum cel mai uşor pot să-şi găsească un loc de muncă la Praga moldovenii deţinători de paşapoarte româneşti şi moldovenii absolvenţi ai universităţilor cehe, cărora, atunci cînd sunt angajaţi, nu li se cere permis de muncă. De exemplu, la apartamentul unde locuiesc, toţi vecinii mei au paşapoarte româneşti şi muncesc bine merci, dar aceasta nu înseamnă că sunt mai puţin oropsiţi. În fiecare dimineaţă, nici nu se face bine ora 5.00, că deja iau micul dejun.

La ora 7 de regulă începe ziua de muncă, care durează pînă la 5-6 seara, însumînd cam 10 ore pe zi. Salariul variază în jur de 20 mii de coroane cehe, ceea ce ar fi puțin peste 800 euro, însă acest salariu unii îl aşteaptă și luni la rînd pînă îl primesc. În general, cei care lucreză la construcţii, primesc lunar de la şefii lor doar bani de cheltuială, iar restul banilor îi primesc peste cîteva luni.

Cheltuielile pentru o persoană la Praga sunt de minim 3000 de coroane (120 euro) pe lună pentru chiria într-un apartament împărţit de 4-5 persoane și cam tot atît pentru produsele alimentare. Prețul unui abonament lunar pentru transportul public costă 550 de coroane (22 euro). Astfel cheltuielile minime se ridică la 7000 coroane pe lună (280 euro) ceea ce reprezintă aproape 30% din salariul mediu, care în Cehia este de 23,488 de coroane (938 euro).

Politicienilor noștri le place mult să vorbească despre faptul că vor să readucă moldovenii acasă de peste hotare, dar mai puțin se interesează în ce condiții ar accepta moldovenii emigranți să revină. Consider că atît timp cît salariul din Moldova nu va permite oamenilor să economisească cel puţin o treime din banii cîștigați, moldovenii noștri vor continua să „terorizeze” diminețile boemice, galice, iberice, apeninne, etc., uitînd de diminețile mioritice...
XS
SM
MD
LG