Linkuri accesibilitate

Banca Mondială: Prețurile la alimente cresc din nou în întreaga lume


Nu există încă un mecanism de identificare a primelor semne ale unei crize alimentare globale.


Preturile la grîu au crescut în Belarus cu 92% în perioada martie 2011 - martie 2012 iar in Moldova cu 56% în timp ce în Kirghistan au scazut cu 19%, în Georgia cu 11% , iar in Ucraina cu 9%. Toate aceste date sunt cuprinse în raportul dat publicităţii de Banca Mondiala. Rubrica noastră săptămînala Lumea din jur, semnata de Lucian Stefanescu, este despre acest raport.

Potrivit unui nou raport dat publicității de Banca Mondială, prețurile alimentelor la nivel global cresc din nou, între altele din cauza scumpirii petrolului, a creşterii cererii de produse alimentare de import în Asia, a timpului nefavorabil în Europa, America de Sud şi Statele Unite, dar şi din cauza deprecierii dolarului american.

Ultimul index al prețurilor la hrană alcătuit de Banca Mondială arată o creştere de 8 la sută în perioada decembrie 2011 - martie 2012. Aceste prețuri sînt însă mai mici cu un procent în comparație cu cele de acum un an, şi cu 6 procente sub vârful istoric înregistrat în februarie 2011.

Banca Mondială: Prețurile la alimente cresc din nou în întreaga lume
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct


Jose Cuesta, economist senior la Banca Mondială, spune că după nivelul atins de prețurile la alimente în februarie anul trecut, ele au început să scadă, în special în perioada octormbrie 2011 - decembrie 2011. Această tendință a fost însă inversată, începând cu ianuarie 2012, iar acum avem o creştere de 8 la sută în comparație cu decembrie anul trecut. Există mai multe alerte de insecuritate alimentară în Sahel, şi în estul Africii. Cuesta precizează că sunt şi câteva perspective pozitive în ce priveşte producția de alimente în 2012-2013, dar adaugă că e nevoie în continuare de vigilență.

Indicele prețurilor la hrană al Băncii Mondiale arată că e vorba în special de prețurile la produsele alimentare de bază, cereale şi ulei, care au crescut constant din ianuarie 2012 încoace.

Nu însă şi prețurile internaționale la orez, care au scăzut, din cauza proviziilor abundente şi a concurenței puternice între exportatori.

Banca Mondială avertizează de asemenea că dacă prognoza privind producția globală de hrană pentru 2012-2013 nu se materializează, prețurile vor urca şi mai sus, şi din cauza aceasta este nevoie de o monitorizare atentă a situației.

Țările în curs de dezvoltare au avut de suferit de criza prețurilor la energie şi alimente din 2008-2009, care a generat nemulțumiri sociale şi a dus în unele state ale lumii la interzicerea exporturilor de alimente. Creşterile de prețuri care au urmat în 2010 şi la începutul lui 2011 au dus la o creştere a producției la principalele culturi agricole.

În raportul său, Banca Mondială mai spune că presiunile asupra prețurilor sunt influențate şi de un declin în utilizarea proumbului pentru producerea de etanol în Statele Unite şi de o cerere globală diminuată din cauza crizei datoriilor din statele zonei euro.

Prețurile interne la alimente rămân ridicate în special în Africa, din cauza unei combinații de factori: importuri mari de hrană, restricții comerciale regionale, crearea de provizii exagerat de mari, mişcări sociale şi vreme neprielnică.

Banca Mondială mai spune că e greu de spus dacă creşterea prețurilor înregistrată până acum va duce la o nouă criză alimentară globală, din cauză că nu există încă un mecanism de identificare a primelor semne ale unei astfel de crize.

Instituția financiară internațională de la Washington a anunțat însă că lucrează la stabilirea unui sistem de definire, identificare şi monitorizare a creşterilor de prețuri la nivel mondial şi național.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG