Linkuri accesibilitate

De ce nu sînt sancţionaţi funcţionarii făcători de autorizaţii dubioase?


Am remarcat, cu mare interes, că premierul Vlad Filat e îngrijorat de dispariţia metodică a clădirilor istorice. L-am văzut pe premier nemulţumit de starea asta de fapt, admonestîndu-l pe ministrul culturii, Boris Focşa: „N-aţi făcut nimic!” Cum ministrul culturii a zis că elaborează totuşi nişte documente menite să păstreze clădirile istorice, e greu de spus cine are dreptate. Dar simplul fapt că grija pentru edificiile vechi a ajuns în sferele guvernamentale e îmbucurătoare.

Altceva e că îngrijorarea asta e cam tardivă. Clădirile istorice ale Chişinăului sînt pe ducă. Numai în ultimii doi ani, în capitală, au fost demolate cîteva zeci de edificii istorice. Aşa că îngrijorarea guvernanţilor se poate converti doar în păstrarea micului patrimoniu arhitectural care a rămas. Căci celelalte s-au dus pe apa sîmbetei.

Eu unul sînt foarte întristat de distrugerea Poştei Vechi din centrul oraşului. Atunci au protestat ziariştii şi reprezentanţii societăţii civile, numai că asta nu a fost de ajuns ca îngrijorarea să pătrundă în sferele guvernamentale. Abia acum, iată, pare să se schimbe ceva.

Mie mi se pare că săgeţile trimise spre Ministerul Culturii ar trebui niţel redirecţionate spre cinovnicii care au semnat autorizaţiile de construcţie ce implicit însemnau moartea clădirilor istorice. Da, pesemne, Ministerul Culturii trebuia să fie mai vigilent, să apere cu trup şi suflet aceste clădiri, numai că e foarte posibil ca ministerul nici să nu fi ştiut că într-un loc anume al oraşului se distruge un edificiu. Eu aş vrea să-i întreb pe funcţionarii care au tot semnat autorizaţiile buclucaşe: voi aţi înştiinţat de fiecare dată Ministerul Culturii? Admit că imperfecţiunea legislaţiei în ceea ce priveşte separarea competenţelor i-a jucat festa Ministerului.

Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, îngrijorarea recentă a guvernanţilor ar trebui să dea totuşi nişte roade mai serioase decît simpla oprire a demolărilor. De pildă, de ce nu ar fi sancţionaţi funcţionarii făcători de autorizaţii dubioase? Sau au şi aceştia un soi de imunitate?
XS
SM
MD
LG