Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură a opozitiei împotriva guvernului Mihai Răzvan Ungureanu (Hotnews)


Mihai Răzvan Ungureanu „are toate înzestrările pentru a deveni un personaj politic de mare clasă” (Adevărul).


Trece sau nu trece motiunea de cenzura introdusa de opozitie impotriva guvernului Mihai Razvan Ungureanu? Hotnews face inventarul argumentelor pro si contra, inaintea votului care se va da maine in Parlamentul de la Bucuresti. Tradarile parlamentariloir democrat-liberali – numeroase in ultimele zile – ar putea duce la adoptarea motiunii, dupa cum exista temeri că, la vot, ar putea fi tradatori chiar si din randul celor care nu au parasit partidul de guvernamant.

Apoi, mai multi social-democrati de vaza au pe rol dosare de coruptie si au tot interesul sa preia puterea, pentru a le stopa inainte sa primeasca sentinte definitive. Pe partea puterii, premierul Ungureanu ar trebui sa nu-si prea doreasca respingerea motiunii, pentru ca proiectul sau politic, un nou partid de dreapta, ar avea mai multe sanse din opozitie.

Totusi, arata aceasta analiza realizata de Hotnews, se stie ca PSD se teme sa intre la guvernare. Si PSD si PNL stiu ca vor pierde puncte cand vor incepe sa se certe pe impartirea functiilor intr-un nou guvern. Guvernul Ungureanu are foarte buna sustinere in afara tarii, ceea ce pentru USL ar pune probleme, mai ales la nivelul creditarii Romaniei. In sfarsit, o destabilizare economica si politica va fi decontata pana la urma tot de actuala opozitie, in cazul in care preia puterea cu ajutorul acestei motiuni de cenzura.

Editorialul României libere, semnat de Sabina Fati, arunca in discutie o alta ipoteza: USL nu tine sa-si vada adoptata motiunea de cenzura, pentru ca a descoperit ca, prin racolari rapide din tabara puterii, isi poate reface majoritatea, acel celebru 322, numarul de parlamentari minim necesar pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Seful statului da semnale ca intelege situatia, are pegatit si asaltul, dar si retragerea, se mai arata in acest comentariu.

Oricare va fi deznodamantul maine, Mihai Razvan Ungureanu „are toate inzestrarile pentru a deveni un personaj politic de mare clasa” – scrie Mircea Vasilescu in Adevarul. In opinia sa, s-ar putea ca premierul sa fi aparut un pic prea devreme in peisajul politic de acum, unul „trist, dominat de gargaragii obsedati sa apara la televizor.”

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene completeaza tabloul potentialului lui Mihai Razvan Ungureanu cu povara mostenirii primite de la Emil Boc: angajamente neindeplinite fata de Fondul Monetar International, o situatie deplin incurcata in domeniul retrocedarii proprietatilor, nereformarea unor sectoare economice vitale, precum energia, fiscul s.a.m.d. „Chiar si sa fie un monument de determinare, Ungureanu nu are cum sa mute acesti bolovani din drum. Nu cu actuala componență a clasei politice”, scrie Ioana Ene.
XS
SM
MD
LG