Linkuri accesibilitate

Tricolorul: un subiect fierbinte pe agenda politică


Gh. Cojocaru: „drapelul bicolor este unul al revanșei care se coace de mai mult timp încoace.”



Gheorghe Cojocaru: „Subiectul Tricolorului, drapelul de stat al Republicii Moldova, a devenit de ceva timp un subiect fierbinte pe agenda politică, mai ales în contextul rivalităților dintre opoziția comunistă parlamentară, dar și cea extraparlamentară, și actuala guvernare democratică.

De loc întâmplător, în ajunul sărbătorii naționale a drapelului de stat autoritățile centrale și locale au anunțat că vor demara o serie de manifestări publice care au drept scop promovarea și afirmarea largă a simbolurilor naționale ale R. Moldova, cultivarea respectului public față de acestea, precum și consolidarea socială în jurul valorilor și simbolurilor de stat”.

Europa Liberă: Ţinte pe care le zădărnicesc, cum aţi spus, partide extraparlamentare şi opoziţia comunistă care pledează pentru bicolorul inventat, se zice, de un collaborator al institutului condus de Marc Tcaciuc. Ce semnificații şi obiective şi-ar propune autorii acestei campanii?

Gheorghe Cojocaru:
„Este limpede că nu avem a face cu un simplu război al drapelelor, ci cu o adevărată confruntare politică, centrată pe opțiuni axiologice antagonice, chiar dacă cei care flutură niște flamuri bicolore au pretenția că acestea ar reproduce simbolurile valorice ale lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Nimic mai fals.

În realitate, mesajul pe care îl articulează purtătorii acestor drapele, contrafăcute și neautorizate de către Comisia națională pentru heraldică, este unul îngust, cu profunde accente ideologice radicaliste de stânga, de factură euro-asiatică, sfidând, în fond, nevoia de europenitate a societății”.

Europa Liberă: Dar, de ce anume acum a izbucnit această bătălie a drapelelor, dacă putem spune astfel?

Gheorghe Cojocaru:
„Probabil, pentru a scoate mai ușor oamenii în stradă și pentru că acele forțe politice care contestă legitimitatea actualei guvernări urmăresc nu numai o simplă mobilizare manipulatoare a maselor, sub flamura acestor drapele bicolore, dar și promisiunea de a făuri o nouă distinctivitate politică și simbolistică pentru actuala Republică Moldova.

Privit mai atent, acest bicolor este un drapel al revanșei care se coace de mai mult timp încoace, iar forțele politice care se aliniază sub acesta ar dori, după cum se vede, să demoleze tot ce s-a construit sub flamura Tricolorului de la dobândirea independenței de stat și până în present”.

Europa Liberă: Spuneaţi la la început de un context anume al acestor confruntări politice. Cum evoluează de fapt acest context?

Gheorghe Cojocaru:
„Pe o pantă degradantă, deși autoritățile, prin instituțiile abilitate, urmăresc să asigure respectarea cadrului legal. La acțiunile de subminare a simbolului drapelului de stat se adaugă, mai recent, intenția unor lideri locali de a boicota predarea istoriei naționale în școala minoritară, în conformitate cu ordinul ministrului educației cu privire la restabilirea Istoriei românilor în procesul de predare - instruire.

Cantonarea în această sferă a unor oameni cu responsabilități paralele cu predarea istoriei în școală este un indiciu că în actualul context social din Republica Moldova fobiile și reflexele cultivate sub vechiul regim au găsit un sol prielnic pentru recidivare”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG