Linkuri accesibilitate

Televiziunea în topul preferințelor consumatorilor media


Liliana Vițu-Eșanu: „cu timpul, o să se maturizeze şi presa noastră.”


Televiziunea continua sa fie in topul preferintelor consumatorilor media din Republica Moldova. Cel mai mult moldovenii privesc televiziunea cu acoperire nationala PRIME, urmata de televiziunea publica Moldova 1. Ziarele insa sunt mai putin citite comparativ cu anul trecut. Constant ramine numarul ascultatorilor de radio. Aceste date sînt relevate de studiul national de audienta a mass-media realizat de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS, la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent. Mai multe de la Alla Ceapai.

Ca de obicei în vîrful clasamentului se situează televiziunile care au acoperire naţională Prime şi Moldova 1. Iar cea mai importantă creştere a numărului de spectatori comparativ cu cercetarea de acum un an a înregistrat-o postul NIT, care de curînd a rămas fără licenţă.

Din ce în ce mai puţin moldoveni se informează din presa scrisă, domeniu în care deţin întîietatea publicaţiile în limba rusă Komsomolskaya Pravda şi Makler.

Potrivit studiului numărul ascultătorilor radio rămîne constant al doilea an consecutiv, iar cele mai ascultate posturi sunt Radio Noroc şi Radio Moldova.

Liliana Vițu-Eșanu
Liliana Vițu-Eșanu
Am întrebat-o pe Liliana Viţu-Eşanu director de dezvoltare strategică la Centrul pentru Jurnalism Independent, în ce măsură datele de audienţă asigură prosperarea unei instituţii media: „Prosperitatea, e foarte simplu, e legată direct de omul care plăteşte publicitatea. Pentru că poţi să-i spui foarte clar uite pe acest segment eu îţi pot oferi atâţia telespectatori, sau atîţia cititori sau radioascultători. Sunt date pe care mai ales instituţiile de presă din teritoriu nu dispun de ele şi acesta este practic singurul lor instrument de lucru în relaţia lor cu oamenii de publicitate, cu firmele, cu cei care pot să mai plătească, să-şi permită publicitate la ţară.”

Liliana Viţu-Eşanu mai spune că rămîne la discreţia fiecărui manager de instituţie cum îşi atrage audienţa, prin ştiri mai negative şi scandaloase sau prin programe mai analitice: „Cred că depinde de cultura şi de politica editorială a fiecărei case de presă, a redacţiei de presă; eu am să vă aduc argumentul că BBC nu dă sînge şi nu dă violuri. Cred că, cu timpul, o să se maturizeze şi presa noastră astfel încît să înţeleagă că nu este numaidecît să dai pete sînge ca să ai audienţă.”

Faptul că o instituţie media este în topul audienţei semnifică că e şi cea mai credibilă? Această întrebare am adresat-o directorului
Doru Petruți în studioul Europei Libere
Doru Petruți în studioul Europei Libere
Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi, autorul acestui studiu: „Scorul de credibilitate în mass-media nu ţine de fapt numai de mass media. Într-o perioadă în care zece lucruri din viaţa dvs. merg prost, probabilitatea să spuneţi că nu aveţi încredere nici în mass-media, nici în Guvern, nici în Parlament este foarte ridicată.”

Aceeaşi întrebare i-am adresat-o şi directorului de programe a celui mai ascultat radiodifuzor, Radio Noroc, Sergiu Răileanu:
„Încrederea este 50 la 50 vorbind statistic, pentru că există o parte din audienţă care este fluctuantă care stă dimineaţa spre exemplu pe Noroc, apoi trece pe alt post de radio. Există ascultători fideli pe care poţi să mizezi oricând. Cred că 50 la sută este exact ascultătorul nostru, după care ceilalţi mai fluctuează, se mai plimbă dintr-o parte în alta, că aşa îi place omului.”

Studiul de audienţă din acest an a fost realizat în perioada 6 martie-2 aprilie, autorii lui constată că actualul clasament nu s-a schimbat substanţial comparativ cu studiile realizate anul trecut.
Previous Next

XS
SM
MD
LG