Linkuri accesibilitate

Un amănunt care ne arată cît de adîncă e prăpastia în care ne-am rostogolit cu toţii.


Un analist politic cunoscut se întreba zilele astea cine va pune capăt haosului din Moldova. Analistul descrie un stat muribund, „campion european” la hepatite, boli cardiovasculare, tuberculoză şi mortalitate infantilă, un stat în care nu funcţionează eficient economia, justiţia, învăţămîntul, protecţia socială şi medicina. În finalul eseului, analistul conchide că ţara are nevoie urgentă de un lider naţional, carismatic, capabil să-şi asume răspunderea pentru destinul ţării.

Iese că pînă acum nu am avut parte de un asemenea lider naţional, nu? Dar cine ne poate garanta că el va apărea într-un fief al haosului şi decăderii morale şi chiar se va cocoţa în vîrful piramidei politice? Şi apoi ce înseamnă de fapt un lider naţional, carismatic, unul care îşi asumă răspunderea pentru soarta ţării? Mi se pare foarte ceţoasă caracterizarea asta, fiindcă şi un fost secretar general comunist ar putea fi considerat lider naţional, carismatic şi preocupat de destinul ţării.

Haideţi să luăm numai un amănunt care ne arată cît de adîncă e prăpastia în care ne-am rostogolit cu toţii. Şmecherii aghesmuiţi de pe şosele nu dispar, ci omoară în continuare oameni. Dar cine sînt şmecherii aghesmuiţi? Păi, sînt nişte indivizi care trăiesc alături de noi, care urcă în maşiniile lor beţi, provoacă accidente, calicesc sau omoară oameni şi apoi dau bir cu fugiţii, lăsîndu-şi victimele să zacă pe drumuri. Sînt aghesmuiţi, dar şi şmecheri şi cinici, pentru că nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru fapta săvîrşită. Deunăzi un tip aghesmuit care conducea un microbuz vijelios a ucis trei băieţi, după care a luat-o la sănătoasa.

Ei bine, întrebarea pe care i-aş pune-o reputatului analist este următoarea: cine oare îi poate disciplina pe aceşti şoferi şmecheri-aghesmuiţi? Poliţia, societatea civilă, şcolile de şofat, ziariştii sau poate liderul naţional şi carismatic care e lipsă? Cine îi poate opri? Căci anii trec, iar ei sînt mereu pe şoselele patriei?

Deunăzi, unui asemenea individ, care a ucis un om pe şosea şi a dat bir cu fugiţii, judecata i-a aplicat o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Poate asta să fie soluţia care să-i responsabilizeze pe şoferi? E posibil, într-adevăr, să fie închisoarea un fel de sperietoare pentru toţi şoferii vitezomani şi pasionaţi de alcool. Cu condiţia că toţi aceşti infractori, fără excepţie, vor fi pedepsiţi cu severitate, iar pedepsirea lor va fi mediatizată cu aceeaşi ardoare cu care sînt promovate intrigile politice.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG