Linkuri accesibilitate

Herman van Rompuy: România întruneşte condiţiile aderării la Schengen


Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la Bucureşti
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la Bucureşti

România primeşte asigurări că aderarea ei la spaţiul Schengen va fi rediscutată în septembrie.


În România se află Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European. Discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu s-a concentrat pe intenţia guvernului de a reveni la vechile salarii în domeniul bugetar, reduse la sfârşitul lui 2010 cu 25 la sută. Un alt subiect de interes a fost aderarea României la spaţiul Schengen, blocată acum de Olanda. Iar premierul român Mihai Răzvan Ungureanu, mai ambiţios, a anunţat intenţia României de a adera şi la zona euro. Mai multe, de la Sabina Fati, corespondenta Europei Libere la Bucureşti:

La sapte ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, premierul Mihai Razvan Ungureanu a subliniat ca aceleasi personaje care au fost de fata in 2005 la eveniment sunt si astazi pe pozitii similare: presedintele Traian Basescu, ministrul integrarii europene de atunci, Leonard Orban, devenit acum ministrul afacerilor europene si chiar Mihai Razvan Ungureanu, pe atunci ministru de externe.

Din 2005 pina acum Romania a facut progrese semnificative mai ales in planul reformelor din domeniul justitiei, iar avansul economic este evident. Cu toate acestea, primirea tarii in Spatiul European de Libera Circulatie s-a tot aminat si nu e sigur ca in septembrie Bucurestiul va primi un termen, asa cum i s-a promis la ultimul summit al liderilor europeni.

Totusi presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, care a venit sa celebreze impreuna cu oficialii romani 7 ani de la semnarea Tratatului de aderare a declarat ca Romania indeplineste toate conditiile pentru a fi primita in spatiul Schengen. Oficialul european s-a aratat satisfacut ca Romania „are incredere si ia masuri la problemele de granita si de coordonare a politiei de frontiera”.

Romania si Bulgaria nu au fost primite in Spatiul Schengen anul trecut, asa cum era planificat: la inceput din cauza opozitiei Frantei si Germaniei, iar ulterior din cauza Olandei, singura tara care blocheaza in acest moment largirea Schengen. Fostul guvern conservator de la Haga, care si-a dat demisia la inceputul acestei saptamini era sprijinit de o formatiune extremista, Partidul Libertatii, care se bazeaza pe politici antiimigrationiste si care si-a conditionat sustinerea executivului cu tinerea la usa Schengen a Romaniei. De aceea astazi atit premierul Mihai Razvan Ungureanu, cit si presedintele Traian Basescu au mentionat in discutiile lor cu presedintele Consiliului European riscul „violentei” si „extremismului”, care „sunt inca probleme reale in Europa”.

In discursul sau din Parlamentul Romaniei, Herman van Rompuy a accentuat ca o ratificare rapidă a Tratatului fiscal de catre Romania este „cruciala”. Acest tratat care prevede intre altele ca statele europene nu pot depasi un deficit structurat de 3 la suta i-ar obliga pe politicieni sa respecte o disciplina bugetara stricta, chiar si in anii electorali.

In acelasi timp, o alta problema scoasa in evidenta de presedintele Consiliului European a fost slaba absorbtie a fondurilor europene pe care oficialul de la Bruxelles a pus-o pe seama ineficientei guvernului roman.

Mesajul lui Herman van Rompuy a fost mai degraba pozitiv, focalizind asupra faptului ca Romania ar putea deveni membra a Spatiul Schengen, dar amintind in subsidiar si ca tara mai are inca unele restante de care ar trebui sa se achite cit mai repede si care sint „cruciale”: dincolo de securizarea granitelor, fondurile europene si adoptarea tratatului fiscal.
XS
SM
MD
LG