Linkuri accesibilitate

Şansele lui Mitt Romney cresc


Mitt Romney
Mitt Romney

Subiectul principal al campaniei din Statele Unite va fi legat de chestiunile economice şi mai cu seamă de problema şomajului.


Şansele ca Mitt Romney să fie candidatul Partidului Republican din Statele Unite cresc, odată ce a reuşit ieri să cîştige voturile republicanilor din încă 5 state: Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania şi Rhode Island. Din cele 1.144 de voturi ale delegaţilor republicani necesare pentru nominalizare, Romney are pînă acum 824. Mai multe, de la Oana Serafim.

Mitt Romney le-a cerut alegătorilor săi să îl ajute să cîştige scrutinul din noiembrie şi să îl înfrîngă pe actualul preşedinte, democratul Barack Obama:

„În această seară este începutul unei noi campanii care să îi unească pe toţi americanii care ştiu în adîncul inimii lor că putem să o ducem mai bine. Ultimii ani au arătat cît poate face Barack Obama, dar nu e maxim ce poate face America. În această seară e începutul sfîrşitului pentru anii de dezamăgiri ai perioadei Obama.”

Declaraţiile sale nu au rămas fără răspuns din partea preşedintelui de la Washington. Într-o emisiune de televiziune a fost întrebat dacă îl cunoaşte pe Romney. Preşedintele american a răspuns:

„L-am întîlnit, dar nu suntem prieteni.”

Iar într-un interviu cu publicaţia Rolling Stone, Barack Obama a vorbit despre cel mai probabil contracandidat al său ca despre un republican care îmbrăţişează vederile cele mai de dreapta ale partidului său. Obama a spus că intenţionează să îl chestioneze pe domnul Romney despre unele din declaraţiile pe care le-a făcut pînă acum în timpul campaniei pentru a obţine nominalizarea partidului republican, precum reducerile bugetului federal şi reducerea taxelor pentru cei mai bogaţi americani. Analiştii politici americani opinează că strategia electorală a candidatului Obama se va centra pe deosebirile de vederi între el şi Romney şi deosebirile dintre partidele şi ideologiile lor.

Oricum, subiectul principal al campaniei din Statele Unite va fi legat de chestiunile economice şi mai cu seamă de problema şomajului. Şi în timp ce republicanul Romney spune că actuala administraţie aproape ca „nu a făcut nimic” pentru a crea noi slujbe, democratul Obama va susţine contrariul, bazîndu-se şi pe cifrele oficiale: rata şomajului a ajuns în luna martie la 8,2%, faţă de 9,1% în luna august a anului trecut.

Dar mai sunt 6 luni pînă la alegerile prezidenţiale americane şi potrivit unor recente sondaje de opinie, cei doi candidaţi - Romney şi Obama - au procente asemănătoare în ceea ce priveşte încrederea populaţiei, cu un avantaj modest pentru actualul preşedinte.
XS
SM
MD
LG