Linkuri accesibilitate

Franța: Nicolas Sarkozy exclude un pact cu extrema dreaptă


Afişe electorale: Nicolas Sarkozy şi rivalul său François Hollande

Lupta pentru voturile francezilor care au preferat-o pe candidata extremei dreapta Marine Le Pen.

După primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, cei doi candidați calificați pentru cel de-al doilea tur, socialistul François Hollande şi actualul preşedinte, conservatorul Nicolas Sarkozy, încearcă să atragă fiecare de partea lui electoratul care a votat pentru Marine Le Pen, candidata partidului de extremă dreapta Frontul Național, plasată pe locul trei. Majoritatea observatorilor scenei politice franceze spun că surpriza primului tur de scrutin a fost numărul mare de voturi primite de Marine Le Pen, pentru care au votat aproximativ 18 la sută dintre francezi. Detalii de la Lucian Ştefănescu.Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunțat că dacă va fi ales pentru un al doilea mandat în fruntea statului francez nu va încheia un acord politic cu extrema dreaptă.

El a spus însă miercuri că aceia care au votat duminică pentru Marine Le Pen, candidata Frontului Național, de extremă dreapta, nu trebuie „demonizați”.

Sarcozy s-a clasat al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 27,2 procente, şi va concura în al doilea tur cu socialistul François Hollande, care a obținut 28,6 la sută. Marine Le Pen nu a intrat în turul doi, dar a obținut un surprinzător 18 la sută din voturi.

Înaintea votului din 6 mai, conservatorul Sarkozy şi socialistul Hollande încearcă să obțină sprijinul celor care au votat pentru Le Pen.

Într-o declarație pentru postul public de radio din Franța, Nicolas Sarcozy a spus că „nu va exista o înțelegere” cu Frontul Național, şi nici miniştri ai Frontului în cabinetul său.

Sarcozy a adăugat însă că va asculta opiniile celor care au votat duminică pentru Frontul Național, formațiune care e împotriva imigranților şi a Uniunii Europene:

Marine Le Pen
Marine Le Pen
„Nu va exista nici un acord cu Frontul Național. Nu vor fi miniştri de la Frontul Național. Dar refuz să-i demonizez pe bărbații şi femeile care, votând pentru Marine Le Pen, au exprimat un vot de criză, un vot al mâniei, un vot al suferinței, un vot al disperării. Trebuie să țin seama de ei. Trebuie să-i ascult, şi să-i aud.”

Aflat marți în campanie la Paris, Nicolas Sarkozy a declarat că va apăra „modul francez de viață”, reducând imigrația şi încurajând hărnicia.

Contracandidatul lui Sarcozy, François Hollande, spune că aceia care au votat pentru partidul lui Le Pen şi-au exprimat astfel „mânia socială” şi au vrut să-l pedepsească pe Sarcozy pentru politica lui.

Hollande a mai spus că va ține seama de îngrijorarea lor şi îi „va apăra” de „globalizarea financiară şi de o Europă a eşecului”.

Candidatul socialist s-a aflat marți în campanie în zona industrială din nordul Franței, de unde au venit duminică cele mai multe din voturile obținute de Marine Le Pen. Actuala criză economică a afectat puternic industria franceză, foarte multe întreprinderi au fost închise, ceea ce a dus la creşterea substanțială a ratei şomajului.

François Hollande spune că voturile pentru Le Pen nu fac altceva decât să justifice intenția sa de a adăuga o componentă de creştere economică Pactului European de Stabilitate Financiară. El a declarat marți seara pentru principalul canal al televiziunii publice din Franța că va discuta cu şefa guvernlui german Angela Merkel despre necesitatea ca Europa să se concentreze mai mult pe creşterea economică, şi nu pe reducerea deficitelor, cum preferă Berlinul.

„Voi renegocia tratatul, doamna Merkel ştie asta. Iar dacă francezii îmi dau sprijinul lor, primul meu drum va fi să-i confirm că francezii au votat pentru un alt tip de Europă”, a spus candidatul socialist.

Potrivit agenției Reuter, riscul unei revolte împotriva poziției Germaniei, care preferă reducerea deficitelor, şi nu creşterea economică, a fost pus recent în lumină de căderea guvernului olandez, după o dispută legată de reduceri bugetare.

Se aşteaptă ca Marine Le Pen să-şi facă cunoscută poziția săptămâna viitoare, la manifestația de 1 Mai a Frontului Național. Potrivit consilierilor săi, e puțin probabil ca ea să sprijine pe unul sau altul din cei doi candidați intrați în turul doi.

Sondajele de opinie făcute după scrutinul de duminică sugerează că François Hollande ar putea câştiga al doilea tur cu 55 la sută din voturi.
XS
SM
MD
LG