Linkuri accesibilitate

De ce întîrzie structurarea Comisiei Naționale de Integritate?


Sergiu Ostaf: „în societatea civilă nu a existat consens vizavi de un singur candidat la conducerea Comisiei.”


Despre averile demnitarilor, pe care nu are cine sa le scoată la lumină vorbim cu invitatul nostru de astăzi. După ce recent opt organizaţii neguvernamentale au îndemnat majoritatea parlamentară să ducă la bun sfârşit constituirea comisiei naţionale de integritate, în condiţii de maximă transparenţă. Comisia care, de altfel, trebuia să fi activat deja de două luni. Cine şi de ce blochează crearea singurei instituţii de control asupra averilor demnitarilor? Vom încerca să ne lămurim în această chestiune într-un dialog cu directorul Centrului CReDO de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf.

Europa Liberă: Dle Ostaf, vă propun să începem ab ovo, cum spuneau strămoşii noştri latini. Adică să mimăm un fel de ton optimist, dar să începem cu o constatare regretabilă: declaraţiile pe venit folosite în lumea civilizata ca instrumente de luptă împotriva corupţiei, în Republica Moldova s-au transformat în povesti de adormit copiii. Demnitarii, care ştiu ca nu are cine si cum sa verifice la sânge veridicitatea declaraţiilor, se joaca de-a v-aţi ascunselea cu fiscul, în loc sa probeze dorinţa lor nestrămutată de a lupta cu corupţia.

Dovada este ceata în care este învăluită crearea comisiei de integritate. Urma să se constituie până la 1 martie, ca să substituie o altă comisie deja dizolvată şi să supună controlului declaraţiile veniturilor obţinute de persoanele deţinătoare ale unor funcţii de demnitate publică anul trecut. Acum, după acest preambul, suntem noi oare în drept sa presupunem că intrarea pe rol a noii comisii este tărăgănata în mod deliberat sau e vorba de un accident de procedură?

Sergiu Ostaf: „Într-adevăr, Comisia Naţională de Integritate nu este deocamdată constituită, deşi ar fi trebuit acest lucru să se întâmple încă la 1 martie.

Noi ştim că comisiile departamentale actuale sunt multiple la număr şi eficienţa lor, capacitatea lor de a investiga cazurile de încălcare a procedurilor de dare de seamă referitor la veniturile personale, aceste mecanisme existente sunt absolut ineficiente şi nasc foarte multe întrebări din partea societăţii civile şi din partea societăţii.

Acum, probabil că există în cazul acesta un interes din partea demnitarilor, din partea factorilor decizionali, din partea persoanelor publice un interes de a întârzia cât mai mult posibil acest proces.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că este singura comisie care are dreptul, pornind de la prezumţia nevinovăţiei, să umble la aceste declaraţii? Să vadă dacă oamenii care au luat nişte bani au declarat toate veniturile sau nu. Altcineva doar, poliţie, procurori nu pot să intre la dosarele acestea?

Sergiu Ostaf:
„Într-adevăr la momentul actual comisiile departamentale au fost desfiinţate şi toate materialele şi competenţele respective au fost transmise comisiei de integritate, care este singura comisie ce ar putea să verifice veniturilor demnitarilor şi factorilor decizionali, şi în afară de această să verifice şi existenţa conflictelor de interese. Într-adevăr, este singura comisie care ar putea să examineze astfel de situaţii.”

Europa Liberă: Cine şi de ce, dle Ostaf, blochează constituirea acestei comisii?

Sergiu Ostaf:
„Putem înainta mai multe ipoteze. Unu, desigur că în general există interesul departamental din partea factorilor decizionali de a tărăgăna instituirea acestei comisii. Aceasta e o ipoteza care are mai multe argumente în susţinerea sa. Doi, am putea să înaintăm şi altă ipoteză, precum că lipseşte deocamdată acordul şi consimţământul din partea tuturor forţelor politice de a găsi întreaga componenţă a comisiei şi din cauza această comisia nu se poate constitui. Cunoaştem că comisia parlamentară de specialitate a examinat reprezentanţii partidelor politice în această comisie şi a aprobat această componenţă, însă deocamdată nu există consimţământul vizavi de ultimul candidat, din partea societăţii civile. Şi aceste jocuri politice deocamdată de coloare vizavi de candidatul din partea societăţii civile împiedică constituirea comisiei.”

Europa Liberă: Deci dv. aţi turnat apă la moară: dv., societatea civilă, ONG-urile, care aţi înaintat, ne amintim, doi candidaţi diferiţi. N-aţi putut să vă puneţi de acord dv. ca să veniţi cu un singur candidat şi să urgentaţi crearea comisiei?

Sergiu Ostaf:
„Parţial aveţi dreptate, pentru că în societatea civilă nu a existat consens vizavi de un singur candidat. Există doi candidaţi. Unul propus de mai multe ONG-uri este Cristina Cojocaru, şi este un alt candidat, dl. Efim Obreja, care este înaintat din partea câtorva ONG. Regretăm ceea ce s-a întâmplat. Opinia noastră, a majorităţii societăţii civile, este că Cristina Cojocaru este cel mai bun candidat. Este expresia viitorului şi este o expresie a competenţei, inteligenţei, care ar putea să adaoge valoare şi să creeze o comisie pe viitor care ar putea fi imparţială…”

Europa Liberă: De acord: dv. faceţi pledoarie în favoarea ei, dar noi pledăm pentru comisie. Pentru că în căutarea unui preşedinte ideal noi am stat 3 ani, tot aşteptând. Acum să vă întreb de ceilalţi membri ai comisiei. Din totalul celor 5, mai mulţi sunt reprezentanţi ai politicului. Şi în regulamente scrie că n-ar trebui să fie membri de partid. Cum se întâmplă cu situaţia asta, când 2 dintre membrii desemnaţi de politicieni vor reprezenta partidele, adică vor fi iscoadele lor?

Sergiu Ostaf:
„Într-adevăr observăm şi constatăm în cazul acesta o încălcare am principiului de neapartenenţă politică a candidaţilor Comisiei Naţionale de Integritate. Regretăm această situaţie şi anume de aceea a existat şi acea declaraţie a câtorva organizaţii care vorbesc despre faptul că aceasta este o încălcare a legii cu privire la Comisia Naţională de Integritate.

Ce-ar putea să se întâmple în cazul în care va existat o legătură strânsă între partide şi Comisia Naţională de Integritate înţelegem şi este foarte uşor să ne dăm seama ce se va întâmpla. Va exista o influenţa din partea partidelor politice asupra modului în care va funcţiona Comisia Naţională de Integritate.”

Europa Liberă: Dar de ce s-a ajuns totuşi în această situaţie, dle Ostaf? Când politicul trebuie să aleagă cine i-ar fi mai convenabil. Ce spune experienţa altor state? Nu concursurile, organizate în baza unor criterii foarte precise, ar trebui să fie definitorii?

Sergiu Ostaf:
„Criteriile ar trebui să existe şi ar trebui să fie puse în aplicare de către un proces de dezbateri publice asupra fiecărui candidat în parte. Am văzut la şedinţa comisiei de specialitate că asupra candidaţilor propuşi de partidele politice practic nu a existat o discuţie de esenţă. La şedinţa respectivă candidaţii din partea partidelor politice au fost trecuţi foarte uşor, fără a pune foarte multe întrebări.

Reprezentanţii societăţii civile, deşi au fost admişi la şedinţa comisiei respective, nu au avut posibilitatea să pună întrebări. Printre aceşti candidaţi am văzut şi anumite persoane care au fost vizate de deciziile, hotărârile Curţii de Conturi, unele persoane sunt pe listele partidelor politice într-un trecut foarte apropiat. Regretabilă această situaţie şi ea vorbeşte despre faptul că partidele politice în continuare exercită influenţa asupra modalităţii de constituire a comisiei.”

Europa Liberă: Dle Ostaf, dar ar trebui dv., probabil, să spuneţi în fiecare zi populaţiei că aceşti oameni vor trebui să aibă curajul să le ceară socoteală lui Plahotniuc, lui Lupu, lui Filat. Trebuie să fie oameni foarte curajoşi. Despre asta trebuie să vorbim: să le explicăm oamenilor cu ce are să se ocupe comisia, nu?

Sergiu Ostaf:
„Aveţi dreptate. Şi acum am foarte multe dubii că unii reprezentanţi, unii candidaţi care deja au fost aprobaţi şi ca şi cum fac parte din această comisie din partea partidelor politice vor avea acest curaj şi fermitate de a face acest lucru. Anume din cauza aceasta noi credem că reprezentantul, candidatul societăţii civile trebuie să întrunească în proporţie dublă sau chiar triplă aceste calităţi şi această fermitate.”

Europa Liberă: Deci, şansa o avem doar dacă vom avea reprezentant curajos din partea societăţii civile.

Sergiu Ostaf:
„Absolut. Acesta ar fi şi un model de comportament pentru ceilalţi candidaţi, şi ar putea şi să acrediteze în general imaginea şi reputaţia acestei comisii. Dacă vom avea un candidat puternic, un candidat care reprezentă viitorul şi care este imparţial, şi nu tolerează nici un caz aranjamente de ordin politic.”

Europa Liberă: Dle. Ostaf, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG