Linkuri accesibilitate

Scenarii pentru o posibilă demitere a premierului român (Adevărul, EvZ)


Opoziţia exploatează euroscepticismul (România liberă, Hotnews, 22)


Incet-incet isi face loc ipoteza ca motiunea de cenzura introdusa de opozitia de la Bucuresti ar putea trece vineri si guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu ar cadea. Ceea ce alimenteaza scenariul este dezertarea in ritm alert a unor parlamentari ai puterii catre opozitie. Comentatorii din presa scrisa stau insa cu ochii pe opozitie, si nu pe putere, si gasesc aici numeroase puncte slabe.

Sabin Orcan, de la Adevarul, se intreaba daca n-ar fi amuzant sa vedem cum trece liderul social-democrat Victor Ponta la treaba, in postul de prim ministru, demonstrand ca poate rezolva „la tabla” problemele care i-au dat de furca lui Mihai Razvan Ungureanu: salarii si pensii, relatia cu FMI.

De fapt, modul in care Ponta este impins catre Palatul Victoria poate fi si o capcana intinsa extrem de viclean chiar de presedintele liberalilor Crin Antonescu. Aceasta este demonstratia din editorialul semnat de Mircea Marian in Evenimentul zilei. In caz ca motiunea trece, Ponta se va afla in fata unei optiuni imposibile, pentru ca opozitia a spus si ras-spus ca doreste de fapt alegeri parlamentare anticipate . Ca atare, guvernul pe care l-ar conduce Ponta ar trebui sa se autodemita de doua ori, pentru a permite scrutinul. Daca, insa, Ponta nu accepta postul, se va spune ca fuge de responsabilitate. Liderul fondator al PSD, Ion Iliescu, a spus-o mai pe sleau: a conduce acum un guvern al opozitiei este pura aventura, se arata in Evenimentul zilei.

In Romania libera, Laurentiu Mihu analizeaza gesturile liderilor opozitiei prin lentila alegerilor prezidentiale din Franta. Desi parteneri in Uniunea Social-Liberala, Crin Antonescu si Victor Ponta, au pareri diferite despre presedintele francez in exercitiu, Nicolas Sarkozy. Primul il pretuieste, cel de-al doilea il compara cu Traian Basescu, in termeni de politician demagog, populist fara limite etc.

Cele mai grave critici le primeste insa opozitia de la Bucuresti in articolul lui Dan Tapalaga, publicat de Hotnews si de revista 22.USL ar avea intentia sa transforme Romania dintr-o „colonie occidentala”, ceea ce se sugereaza ca ar trebui asumat ca este acum , intr-o „colonie interna”, dominata de nationalism izolationist. Iar propaganda in acest sens functioneaza deja in forta, proba seria de emisiuni de la Antena 3 sub genericul „Romania, cobai al institutiilor de tip occidental”. Opozitia ar fi sesizat momentul de alunecare spre euroscepticism a romanilor – increderea in Uniunea Europeana a scazut cu 14 procente, arata sondajele – astfel incat nu mai pare atat de extravaganta teoria cu strainii care sug sangele poporului, arata in acest articol Dan Tapalaga.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG