Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale din Franța: un vot de neîncredere în actualul regim


O mare parte din alegătorii francezi au sancționat partidele tradiționale.


În Franța candidatul socialist Francois Hollande a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, învingându-l pe președintele conservator în exercițiu, Nicolas Sarkozy. Cei doi se vor confrunta în turul al doilea la 6 mai, iar deznodământul va depinde probabil în mare măsură de reorientarea alegătorilor care ieri au votat cu extrema-dreaptă. Detalii are Mircea Țicudean.

Socialistul Francois Hollande a obținut ieri 28,6% din voturi, președintele în exercițiu Nicolas Sarkozy 27,1%, iar pe locul al treilea s-a clasat Marine Le Pen, candidata partidului de extremă-dreapta Frontul Național, cu 18%. Rezultatul extremei-drepte este un record în istoria alegerilor franceze. De Le Pen, sau mai exact de alegătorii ei, ar putea depinde deznodământul turului al doilea de scrutin, de la 6 mai.

În declarații făcute aseară, după ce a devenit limpede că se află în urma rivalului socialist, președintele Sarkozy a sugerat că rezultatul este unul provizoriu, pentru că la 6 mai, în turul al doilea, va recupera terenul pierdut.

Sarkozy le-a reamintit alegătorilor că de votul lor depinde cine va conduce Franța în următorii cinci ani și a sugerat că el este singurul care cunoaște această meserie cum trebuie, pentru că a practicat-o în ultimii cinci ani.

Tot ieri, după închiderea urnelor, câștigătorul primului tur, socialistul Hollande a prevestit sfârșitul politic al lui Sarkozy. Hollande a anticipat că turul al doilea va fi o „pedeapsă” pentru Sarkozy, care – a spus el – a făcut în discursurile sale din ultimele luni „jocul extremei drepte”.

Agențiile de presă observă că la alegerile de ieri, cu o participare extrem de ridicată, de aproximativ 80% din electorat, o treime din alegătorii francezi au votat în semn de protest – adică în favoarea unor candidați de la care nimeni nu se aștepta să câștige, dar care s-au prezentat ca adversari ai unui sistem politic osificat.

Candidata Frontului Național, Marine Le Pen, a spus ieri că Franța nu va mai fi ce-a fost până acum, întrucât ea și cei care au votat-o au dinamitat sistemul partidelor dominante, bazat – a spus Le Pen, pe minciuni și manipulare. „Noi suntem acum singura opoziție”, a mai spus LePen.

Un alt candidat oarecum excentric, comunistul Jean-Luc Mélenchon, s-a clasat pe locul al patrulea, cu 11% din voturi.

Cotidianele europene care analizează astăzi primul tur al alegerilor franceze au păreri împărțite despre semnificația rezultatului: în vreme ce ziarul spaniol cu vederi de stânga „El Pais” scrie în ediția pe internet că „Hollande dă speranțe socialismului”, italianul „La Stampa”, de exemplu, avertizează că Sarkozy încă nu este înfrânt.

Numitorul comun al analizelor din presa de astăzi este că o mare parte din alegătorii francezi au sancționat ieri partidele tradiționale, de care par sătui, și că că soarta președinției franceze va depinde în cea mai mare măsură de direcția în care vor merge la 6 mai preferințele electoratului care ieri a votat pentru extreme.

Comunistul Mélenchon a cerut aseară alegătorilor săi să meargă la vot în turul al doilea pentru a-l învinge cu orice preț pe Sarkozy – dar s-a ferit să pomenească numele lui Hollande. Candidata ecologiștilor, Eva Joly, și-a sfătuit suporterii să voteze la 6 mai cu Hollande – dar deocamdată a treia clasată, Le Pen, care a ajuns arbitrul turului al doilea, nu a suflat o vorbă despre favoritul ei – sau, mai exact, n-a spus pe care dintre Hollande și Sarkozy îl detestă mai puțin.

Analistul politic Stephane Rozes, fără să se aventureze într-un pronostic, a declarat agenției Reuter că sarcina mai grea o are pentru 6 mai Sarkozy. Ca să câștige voturile acordate ieri lui Le Pen, a spus analistul, președintele în exercițiu va trebui să meargă și mai mult spre dreapta și va pierde probabil voturile alegătorilor centriști.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG