Linkuri accesibilitate

Românii au redevenit ”un popor de ciorani”, dar fără geniul lui Cioran (E. Zilei)


Opoziţia din România şi logica ei de respingere a realităţii (R. Liberă).

Portalurile Hotnews şi ziare.com preiau interviul acordat in Kommersant de reprezentantul preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin. Apare in vedeta opinia oficialulului rus ca rezolvarea conflictului transnistrean depinde de decizia politicienilor de la Chisinau: daca se dovedesc “patrioti ai Republicii Moldova”, atunci reintegrarea regiunii separatiste ar putea sa devina realitate, intrucat ambele parti ar dori acest lucru. Daca, in schimb, se ajunge la unirea Moldovei cu Romania, se schimba situatia. “Daca sunt români, graniţele vor fi altele. Nu numai Transnistria, dar nici alte regiuni ale Moldovei nu vor dori să intre in România”, este citat Rogozin.

În România, presa centrala cu tiraj important – si care nu este tabloid – comenteaza critic, dar nu demolator, actuala putere. Nu pierde insa niciun prilej sa scarmene si opozitia. Astazi, un comentariu semnat de Cristian Câmpeanu în România Liberă analizeaza bruma de program politic al Uniunii Social-Liberale si constata ca ea risca sa scoata Romania din lumea civilizata. Motivul – ignorarea evidenta a angajamentelor cuprinse in pactul fiscal european. In timp ce acest document, semnat de presedintele Romaniei dar neratificat inca de Parlament, contine constrangeri foarte stricte in materie de fiscalitate si de politici bugetare, programul USL promite stimulente si subventii generoase, marirea la loc a numarului de bugetari, cresterea salariului minim pe economie, reduceri de taxe si impozite. Cristian Campeanu distinge in Programul opozitiei o “logica a respingerii realitatii”. “Aceasta cale nu duce doar la periferia Europei, ci in afara lumii occidentale civilizate in care ne-am straduit cu atatea sacrificii sa revenim”, se mai arata in editorialul Romaniei libere.

In Evenimentul Zilei, Mircea Cărtărescu constata ca romanii au redevenit ”un popor de ciorani” – fara geniul lui Cioran insa. Stima de sine s-a prăbusit in tara, negativismul e evident in toate zonele vietii sociale. Asistam la o “autoinfectare continua, intr-un cerc vicios, o auto-inveninare a noastra cu propriile noastre toxine” (am citat). Starea de spirit a romanilor de astazi se situeaza la extrema fata de optimismul economic, social si psihologic inregistrat in perioada 2007-2008, cand viitorul li se parea tuturor mai bun si, in consecinta, cu totii erau – spune comentatorul – mai buni.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG