Linkuri accesibilitate

„Prietenii Siriei” cer presiuni suplimentare asupra regimului al-Assad


Distrugeri la Homs în urma bombardamentelor trupelor guvernamentale

Presiunea se intensifică asupra regimului sirian. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Condamnarea regimului sirian este consecinta noilor acte de violenta de la Homs, care pun in pericol acordul de incetare a focului, mediat de fostul secretar general ONU, Kofi Annan. In plus, desi Damascul a acceptat trimiterea a 250 de monitori ai acordului de incetare a focului, libertatea de miscare a acestora este pusa sub semnul intrebarii.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a dat tonul criticilor la o intilnire a diplomatilor reprezentind coalitia „Prietenii Siriei”. Sarkozy l-a comparat pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad cu fostul dictator libian, Muammar Qaddafi, care a incercat sa radă Benghazi de pe fata pamintului. Seful statului francez a sugerat crearea de coridoare umanitare, care sa permita opozitiei din Siria sa existe. Ministrul francez de externe, Alain Juppe a spus ca tarile participante la reuniune au discutat despre planuri alternative, in cazul in care acordul Annan esueaza.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a cerut masuri mai serioase in sprijinul incetarii focului, inclusiv o rezolutie a Consiliului de Securitate care sa permita folosirea fortei. Rusia, cel mai apropiat aliat al regimului Assad, in Consiliu a anuntat ca se va opune unei astfel de rezolutii. Clinton a spus ca Rusia se va opune probabil prin veto, adaugind ca pina si omologul sau rus, Sergei Lavrov a recunoscut ca situatia din Siria nu este statica si ca se deterioreaza.

„Cred ca trebuie sa facem mai mult decit sa impunem sanctiuni impotriva regimului Assad” - a spus Clinton, continuind „Trebuie sa adoptam in Consiliul de Securitate o seama de sactiuni care sa includa restrictii de calatorie si financiare, un embargou militar si alte forme de presiune impotriva regimului care sa-l determine sa respecte prevederile planului Kofi Annan. Oficialitati americane au tinut sa precizeze ca Hillary Clinton nu s-a referit la trimiterea de trupe. Sursele au adaugat ca fie observatorii sint lasati sa-si faca datoria, fie trebuesc impuse sanctiuni suplimentare.

In timpul reuniunii, Hillary Clinton a discutat timp indelungat cu ministrul de externe saudit, Saud al-Faisal, a carui tara vrea sa inarmeze insurgentii sirieni. Printul a declarat ca atita timp cit comunitatea internationala nu este capabila sa puna capat băii de singe, cel putin trebuie sa le permita sirienilor sa se apere. Hillary Clinton a spus ca Statele Unite au marit ajutorul nemilitar, extinzind sprijin logistic si de comunicatii pentru opozitia siriana. In colaborare cu Turcia, Washingtonul are in vedere si alte forme de sprijin pentru cei care se opun regimului Assad.
XS
SM
MD
LG