Linkuri accesibilitate

Nodul gordian al sectorului energetic – o prioritate absolută


Vicepremierul Valeriu Lazăr
Vicepremierul Valeriu Lazăr

Valeriu Lazăr: Chişinăul şi Moscova au foarte multe oportunităţi şi interese comune.


Dimitri Rogozin a fost luni la Chisinau, în calitatea de vice premier şi copreşedinte al Comisiei de colaborarea comercială moldo-rusă, motiv pentru care singura sa conferinţă de presă a fost cu ministrul economiei Valeriu Lazăr. Valentina Ursu a realizat interviul care urmează.

Europa Liberă: După această vizită atât de mult discutată a domnului Rogozin la Chişinău ce îmbunătăţiri pot surveni în relaţiile moldo-ruse?

Valeriu Lazăr: „Bine, întotdeauna venirea unei persoane noi destul de ambiţioase şi cu un statut destul de ridicat cred că e o oportunitate, întotdeauna e o posibilitate de a revizui anumite lucruri şi de fapt pe baza acelor realizate cred că putem să ne propunem nişte sarcini mai ambiţioase.”

Europa Liberă: Ambiţioase şi imediate ce sarcini ar fi?

Valeriu Lazăr: „Imediate nu avem, ceva foarte fierbinte, în afară de, cum eu l-am numit şi lumea a căzut de acord, ghemul ăsta sau nodul gordian care se numeşte sectorul energetic cu expunerea pe zona transnistreană. Adică situaţia care o avem noi acolo nu este una sănătoasă, puţină transparenţă şi foarte multe speculaţii şi de ordin politic, şi de ordin economic. Deci este o prioritate absolută, discuţiile în acest sens vor fi demarate imediat ce va fi format Guvernul de la Moscova. Fiindcă noi am exprimat disponibilitatea şi pe intern suntem gata şi pe partea de conţinut şi pe partea de organizare să intrăm în consultări foarte active şi intense pe Acordul interguvernamental care ar viza colaborarea noastră în domeniul energetic. Şi de ce zic colaborarea în domeniul energetic, fiindcă eu nu aş fi vrut şi aceasta am discutat şi cu colegul Rogozin, noi nu vrem să ne limităm doar la problema datoriilor. Trebuie să dăm o definiţie foarte clară situaţie pe care o avem, status quo-ului actual, ce este cu aceste datorii, care e caracterul lor, cum s-au format, cât de politice, de fapt, sunt eminamente politice.”

Europa Liberă: Dar de ce a acceptat Moscova să fie formate aceste datorii?

Valeriu Lazăr: „Această întrebare am formulat-o şi eu. Eu zic altfel, pentru noi este important să ne uităm în trecut şi în prezent ca să definim foarte clar problemele. În al doilea rând, să ne propunem foarte clar obiectivele.”

Europa Liberă: Dar totuşi să ne spuneţi, datoriile le va achita Chişinăul?

Valeriu Lazăr: „Voi simplificaţi lucrurile. Situaţia este mult mai complexă - uite noi aşa, cavalereşte, să spunem, uite, cine la achită, cine nu le achită, asta e una din probleme. Pe mine mă interesează prezentul şi viitorul. Eu cred că noi avem foarte multe oportunităţi şi interese comune, repet comune, atât Republica Moldova cât şi Federaţia Rusă în domeniul energetic şi eu aş porni anume de aici. Dar cine va achita, cum va achita, în mod normal ar fi corect să le achite cel care le-a creat. Adică poziţia noastră este una foarte, foarte clară şi noi zicem că noi vreau când semnăm Acordul pe viitor să înţelegem foarte clar că le separăm, or este o regulă generală, cine consumă, acela achită. Şi atâta timp cât în procesul de reorganizare a sistemului gazier în Republica Moldova noi vom avea întreprinderi de furnizare pe partea dreaptă şi întreprinderi de furnizare pe partea stângă vom avea grijă ca contractele să fie semnate la direct. Atunci când vor fi contracte separate şi asta nu trebuie privit ca o recunoaştere a cuiva, cum încearcă cineva să dea o tentă, nu, acelaşi lucru va fi valabil şi pentru partea dreaptă, noi avem reorganizare şi atunci activele în aceste întreprinderi de furnizare, în cazul dat pe partea dreaptă vom avea trei, pe partea stângă va fi una, lasă să se numească ea Tiraspoltransgaz în continuare, vor fi contracte la direct. Pe viitor fiecare îşi are consumul său şi îşi achită consumaţia, e o regulă generală.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, dar dacă stăm şi ne gândim corect, acolo sunt întreprinderi ruseşti, privatizate.

Valeriu Lazăr: „Pentru mine nu există întreprinderi ruseşti, întreprinderi moldoveneşti, pentru mine sunt întreprinderi în Republica Moldova care trebuie să activeze în condiţii egale. Dacă ele activează pe această piaţă ele trebuie să aibă condiţii egale, înseamnă că tarifele trebuie să fie egale, înseamnă că accesul la pieţe trebuie să fie egal. Şi dacă de exemplu întreprinderile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt în competiţie cu întreprinderile din dreapta râului Nistru, în competiţie pe teritoriul Republicii Moldova şi în competiție pe alte pieţe, noi trebuie să fim în condiţii egale, de aceea politica tarifară trebuie să fie transparentă, unică, nu dorim nimic altceva decât condiţii echitabile. Şi dacă noi pornim de la aceste principii şi ne uităm spre viitor cum va funcţiona acest sistem, ca să nu mai acumulăm pe viitor, să avem claritate şi să vedem unde avem interese comune. Noi avem interese comune.”

Europa Liberă: Dar care sunt interesele comune?

Valeriu Lazăr: „Noi ştim că concernul Gazprom ca să tranziteze pe teritoriul Republicii Moldova gaze naturale în condiţii de stabilitate a furnizorului, noi avem acelaşi interes, fiindcă avem de câștigat din asta şi în sens material şi în sens de imagine a ţării ca un partener credibil. ”

Europa Liberă: Şi aici divergenţe nu aveţi?

Valeriu Lazăr: „Nu avem divergenţe. La fel noi ştim foarte bine că concernele energetice ruseşti au în vizor piaţa energetică pan-europeană, inclusiv cea balcanică, din perspectiva exportării energiei electrice. Noi avem acelaşi interes, ca pe materie primă energetică din Federaţia Rusă pe teritoriul Republicii Moldova să genereze energie electrică şi să o transporte întreprinderile din Republica Moldova, până la urmă ele sunt rezidentele noastre, să achite impozite aici, aici să lucreze oamenii etc. aici este zona intereselor comune şi eu vă asigur că interesele comune prevalează asupra aşa-numitor divergenţe, divergenţe oricum există.”

Europa Liberă: Dar aici vi se dezleagă mâinile şi pentru semnarea unui eventual alt acord?

Valeriu Lazăr: „Sigur. Şi atunci noi vrem să ne punem o agendă în domeniul energetic, care se bazează pe interesele comune.”

Europa Liberă: Care ar cuprinde ce?

Valeriu Lazăr: „Ar cuprinde colaborarea noastră în domeniul tranzitării şi distribuţiei de gaze naturale, avem o societate mixtă care deja este aici. Eu zic să punem cărţile pe masă şi să vedem foarte clar care sunt interesele părţilor, dar ele sunt în domeniul generării energiei electrice în Republica Moldova pentru piaţa balcanică, noi cunoaştem aceste interese, ele coincid apropo şi cu interesele partenerilor noştri europeni. Dacă avem activul ăsta la Cuciurgan, dar poate putem vorbi şi de alte active de generare, de ce nu. să vie investiţiile din Federaţia Rusă, să vie gaze naturale ca materie primă din Federaţia Rusă, să generăm aici energie electrică s-o tranzităm pe partea dreaptă şi să o exportăm împreună ca business comun în Europa. Ţările europene au nevoie de surse stabile, fiabile de energie electrică şi competitive ca preţ. Vedeţi că noi avem zone de interese comune. Hai să schimbăm paradigma, vedem ce ne desparte şi trecem la ceea ce ne uneşte. Şi avem interese comune pe această platformă având în faţă viitorul clar, transparent cu interesele puse pe masă şi agreate de toată lumea, eu vă asigur că noi mai repede vom găsi soluţionare şi pentru problemele acumulate, inclusiv problema datorie. Viziunea noastră, eu am exprimat-o public, şi ea se regăseşte în conceptul Chişinăului.”

Europa Liberă: Dar datoria actuală cât alcătuieşte?

Valeriu Lazăr: „Datoria actualmente este în jur de 3 miliarde doar partea transnistreană, partea dreaptă în ultimii ani de zile are datorii în jur de 400 de milioane de dolari. Noi avem o viziune foarte clară cum le vor restructura, prin capitalizarea anumitor gazoducte care au fost construiţi din banii bugetari şi acum sunt date în gestiunea Moldovei-Gaz, una din soluţii. Noi o să facem revizuire a patrimoniului tehnic care există la sistemul de termoficare. Vă asigur că 2/3 din capacităţi sunt de prisos. Mai ştii ei au interesul să facă investiţii să genereze energie electrică, de ce nu. De ce noi suntem închişi, noi trebuie să fim deschişi pentru parteneriat, vrem investiţii din Federaţia Rusă, vrem, tot aşa cum vrem investiţii de la concernele europene. Aici noi trebuie să facem o diferenţă, dacă vin câteva sute de milioane de dolari investiţii, se creează locuri de muncă, apare cifră de afaceri, nu vă supăraţi, dar de ce eu ar trebui să văd aici mai multă geopolitică decât trebuie. Şi de aceea dacă noi avem aceste interese pe această platformă, noi o să rezolvăm şi tot restul problemelor.”
XS
SM
MD
LG