Linkuri accesibilitate

O finală clasică Real-Barcelona e încă posibilă dar finala Bayern-Chelsea, finala outsiderilor, n-a murit încă.


Favoritele au pierdut prima manșă a semifinalelor Ligii Campionilor. Real Madrid și Barcelona păstrează șanse de calificare în returul de săptămîna viitoare dar finala Ligii Campionilor nu mai e în proprietatea lor. Interesant, Real și Barcelona se întîlnesc sîmbătă, în marele derby al campionatului spaniol. Reîntîlnirea în finala Ligii campionilor e posibilă dar nu sigură.

Real a jucat la Munchen pe stadionul care va găzdui finala Ligii și a pierdut în ultimul minut. Ceea ce e aproape normal cînd joci cu Bayern. Meciul a început cu un forcing german fructificat energic de Ribery cu un șut violent din careu. Real a echilibrat partida și, după pauză, a reușit un gol neobișnuit. O contră rapidă pornită în trei s-a prelungit, a eșuat, a fost reluată și s-a încheiat cu un gol creat de Ronaldo și înscris de Ozil. Bayern a revenit și a forțat pînă la capăt. În ultimul minut, Lahm care a făcut un meci remarcabil, a demontat flancul stîng spaniol, a centrat pe jos și Mario Gomez a marcat sec. Returul e totalmente deschis. E greu de crezut că Bayern nu va înscrie la Madrid, la fel cum e greu de crezut că Real nu e capabilă de goluri pe teren propriu. Real pare să aibă o fracțiune de șansă în plus dar meciul e imprevizibil.

În a doua semifinală, Chelsea și Barcelona au dat un meci de mare tensiune și spectacol. Chelsea a pornit cu o lecție tactică bine imprimată de Di Matteo. Noul antrenor a redresat Chelsea care are 10 victorii consecutive în ultimele 11 meciuri. Di Matteo a pornit de la ideea că jocul deschis cu Barcelona e o variantă sinucigașă. În consecință, Chelsea s-a apărat masiv și a încercat, ori de cîte ori a avut ocazia, contra decisivă. Barcelona a făcut jocul de posesie obișnuit și reținut mingea în 79% din situațiile de joc. La pauză, putea fi 3-0 pentru Barcelona, după o bară, două situații clare de gol și un penalty la fel de clar dar neacordat, la un fault asupra lui Iniesta. În ultimul minut al primei reprize, Messi care a făcut un meci ezitant, a pierdut ușor o minge la centru. Lampard a lansat imediat o contră, Ramirez a urcat pînă în careu, a centrat pe jos, stoperii Barcelonei au ratat intervenția și Drogba, venit din spate, a înscris cu un șut rapid.

În repriza a doua, spectacolul a continuat după regula stabilită. Barcelona a controlat tot și a ratat tot. Fabregas a trimis din 3 metri afară iar șutul lui Pedro s-a dus încet în bară. Două intervenții excepționale ale portarului Cech au scos mingile de gol trimise de Xavi și Puyol. Chelsea n-a mai contat în atac dar s-a apărat perfect. Cahill și Terry au fost imbatabili în apărarea imediată și au intervenit perfect în fața lui Messi. În poartă Cech a reușit toate intervențiile dar omul meciului a fost, indiscutabil, Didier Drogba care s-a bătut singur cu apărarea spaniolă și a alergat din careu în careu.

Barcelona a acuzat două mari probleme. Apărarea imediată, unde Puyol și Mascherano, s-au clătinat la absolut toate mingiile pe sus. Și lipsa unui vîrf realist care s-a soldat cu risipirea a cel puțin 10 situații de gol. Returul e la îndemîna Barcelonei, fără să fie de pe acum hotărît. Acasă, în atmosfera formidabilă de pe Camp Nou, Barcelona va ataca probabil cu mai multă inspirație. Chelsea va rămîne cu același atu: arma contrelor. Prima șansă e a Barcelonei dar Chelsea are ce apăra. O finală clasică Real-Barcelona e încă posibilă dar finala Bayern-Chelsea, finala outsiderilor, n-a murit încă.
XS
SM
MD
LG