Linkuri accesibilitate

Naveta Discovery devine piesă de muzeu


Discovery „purtată” în ultimul zbor de asupra Washngtonului, 17 aprilie 2012

… la capătul unui program cosmic care a durat 30 de ani.


„Discovery” devine astăzi prima navetă spațială americană transformată oficial în piesă de muzeu, la capătul unui program cosmic care a durat 30 de ani. Cea mai veche dintre navetele supraviețuitoare ale programului își va avea de acum domiciliul permanent la muzeul Smithsonian de la marginea Washingtonului. Detalii are Mircea Țicudean.

La ceremonia amplasării navetei în muzeul de la Washington au fost invitate legende vii ale astronauticii americane, în frunte cu John Glenn, primul american care a ocolit Pământul pe orbită în 1962, revenind apoi în spațiu în 1998, la bordul lui „Discovery”.

„Discovery” este prima dintre supraviețuitoarele flotilei de navete americane care devine piesă de muzeu. În lunile următoare i se vor alătura „Endeavour” și „Atlantis”.

Alte două navete au fost distruse în accidente. „Challenger” s-a dezintegrat la scurt timp după lansare în 1986, iar „Columbia” s-a rupt în bucăți la reintrarea în atmosferă în 2003. Ambele dezastre s-au soldat cu moartea tuturor celor aflați la bord.

Pusă în circulație în 1984, „Discovery” a efectuat 39 de misiuni în spațiul cosmic. Marți, naveta veterană a fost aplaudată de locuitorii capitalei americane, unii cu lacrimi în ochi, când a survolat timp de o oră Washingtonul purtată în spate de un avion Boeing 747 pe care NASA îl folosește special pentru transportul navetelor.

Cele cinci navete americane, a căror construcţie şi întreţinere a costat 210 miliarde de dolari, au fost cele mai rapide vehicule cu aripi din istorie. Peste 350 de cosmonauţi din 16 ţări, inclusiv 49 femei, au zburat la bordul navetelor, care au acoperit împreună o distanţă de 800 de milioane de kilometri în jurul Pământului. Navetele spaţiale au jucat şi un important rol diplomatic, consolidând cooperarea americano-rusă prin zborurile către staţiile ruseşti: mai întâi Mir, apoi Staţia Spaţială Internaţională.

Purtătorul de cuvânt NASA Kyle Herring ne-a spus cu ocazia încheierii oficiale a programului navetelor că deși au avut limitele lor, ele nu vor fi uitate.

Herring a spus că navetele americane au avut un rol esenţial în asamblarea Staţiei Spaţiale Internaţionale, dar s-au dovedit utile şi în multe alte misiuni, devenind un model de multi-funcţionalitate.

Misiunea navetelor va fi preluată acum de companii private americane, primul test, încredințat firmei Space X, urmând să aibă loc spre sfârșitul lunii curente.

La muzeul Smithsonian din Washington, unde și-a găsit noua casă, naveta „Discovery” va avea companie selectă: printre exponate se numără „Enola Gay”, avionul care a lansat în 1945 prima bombă atomică, o aeronavă „Concorde” donată muzeului de Franța și un avion folosit de trupele japoneze în al doilea război mondial pentru atacuri asupra navelor maritime aliate.
XS
SM
MD
LG