Linkuri accesibilitate

Noi îngrijorări la Washington cu privire la Pakistan


Recentele atacuri din Afganistan pun la îndoială consecvenţa Pakistanului în lupta împotriva extremismului.


In ultima vreme raporturile Statelor Unite cu Pakistanul pareau sa intre pe un fagas ceva mai bun. Ce inseamna recentele atentate din Afganistan pentru evolutia acestor raporturi? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Surse americane arata ca atacurile coordonate de la sfirsitul saptaminii din Afganistan par a purta semnatura unei organizatii militante din Pakistan, care se bucura de protectia serviciilor de securitate in acea tara. Din aceasta cauza, la Washington, semnalele de alarma cu privire la Pakistan au reaparut.

Experti spun ca cele intimplate arata ca Pakistanul este in cel mai bun caz un partener inconsecvent in lupta impotriva extremismului, intr-o regiune cheie pentru siguranta americana. Acestia arata ca este de urmarit reactia Islamabadului cind Washingtonul va lua doua decizii majore in Afganistan. Una este legata de ritmul retragerii celor circa 60 de mii de militari americani, care vor ramine acolo dupa aceasta toamna. O alta vizeaza dimensiunea si structura fortei americane care ar urma sa ramina in Afganistan pe termen mai lung, ca parte a unui parteneriat strategic.

Daca Pakistanul continua sa adaposteasca si sprijine forte militante extremiste, asta va trebui luat in considerare cind Statele Unite isi formuleaza politica in Afganistan.

Oficialitati americane au declarat sub beneficiul anonimatului ca in spatele atentatelor de la sfisritul saptaminii s-ar afla Miscarea Haqqani, pina nu demult implicata in contrabanda la frontiera, dar care acum pune la cale atacuri teroriste. Ingrijorator este sprijinul miscarii pentru talibanii afgani si ajutorul primit de miscare de la scuritatea pakistaneza inca din anii “80.

Alte oficialitati americane spun insa ca nu toate actiunile miscarii Haqqani isi au originea si sint sprijinite in Pakistan.

La Washington analisti cred ca Statele Unite se feresc sa acuze direct Islamabadul pentru ca doresc redschiderea unor cai de aprovizionare a fortelor americane din Afganistan. In prezent, dupa ce guvernul pakistanez a oprit accesul fortelor NATO fost deschisa o noua cale de aprovizionare, mult mai costisitoare, prin Estul Europei si Asia Centrala.

Recent Parlamentul de la Islamabad a decis resetarea relatiilor cu Statele Unite, dar a pus conditii, unele inacceptabile la Washington, una dintre ele fiind oprirea atacurilor cu avioane fara pilot, una dintre cele mai eficace metode de eliminare a unor elemente teroriste, care actioneaza din Pakistan.
XS
SM
MD
LG