Linkuri accesibilitate

Agenda zilei


Principalele evenimente interne și internaționale.

Potrivit agendei guvernamentale transmise de Moldpres, premierul Vlad Filat va efectua astăzi o vizită în Bulgaria – țară membră în Uniunea Europeană din 2007, membră în NATO și cunoscută printre altele pentru acordarea de pașapoarte unui număr ridicat de moldoveni.

Veteranii războiului de pe Nistru țin astăzi o conferință de presă despre planul de înlăturare a monumentului din capitală al lui Vladimir Ilici Lenin. Iar Partidul Social Democrat va protesta probabil din nou față de recenta inculpare a secretarului său general, Sergiu Coropceanu, în legătură cu deținerea unui număr mare de manifeste cu conținut homofob.

Tot Moldpres în agenda zilei amintește că începînd cu data de 17 aprilie şi pînă pe 30 iunie, populaţia este aşteptată să participe la un studiu naţional pentru evaluarea situaţiei copiilor, femeilor şi bărbaţilor în domeniul sănătăţii, educaţiei, protecţiei copilului, HIV/SIDA, accesului la serviciile de sănătate etc.

La Washington au loc astăzi și mâine reuniuni la nivel de miniștrii ai grupurilor G20 și G24 – e vorba de cele mai puternice economii ale lumii și de cele în puternică ascensiune – cum sunt China, Brazilia sau India.

Tot la Washington este așteptată o conferință de presă a șefei FMI Christine Lagarde. Tema principală ar putea fi nevoia de fonduri suplimentare a creditorului internațional, într-o vreme când cresc îngrijorările față de starea finanțelor unor țări sud-europene ca Spania și Italia.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, se va afla la Bruxelles, unde participă la întâlnirea consiliului NATO-Rusisa la nivelul miniștrilor de externe.

La Kiev ar urma să înceapă un nou proces al fostului premier Iulia Timoşenko, de data asta referitor la rolul ei în conducerea unei companii de energie – înainte de a deveni șefa executivului. Timoşenko a fost condamnată în octombrie anul trecut la șapte ani de închisoare pentru contractul păgubos cu Gazprom, încheiat când ea era premier. De la Kiev se relatează că fostul premier nu va participa astăzi la deschiderea noului proces, din motive de sănătate.

La Viena OSCE va discuta rolul sportului în combaterea rasismului, intimidării și discriminării într-o vreme când ura și prejudecățile își găsesc tot mai des, din păcate, locul favorit de exprimare pe stadioane, mai ales cele de fotbal.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG