Linkuri accesibilitate

Igor Belei: E mai important când nu doar oferim un dar material, ci ne oferim timpul şi viaţa noastră pentru aproapele.


Interlocutorul nostru de astăzi este Igor Belei, directorul misiunii Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei. În fiecare an, în ajun de Paști, Diaconia” organizează campania ”Masa Bucuriei”, care vrea să-i ajute mai ales pe bătrânii singuratici. Diana Răileanu l-a întrebat pe Igor Belei dacă moldovenii sunt darnici numai de sărbători sau întotdeauna.

Igor Belei: „Moldovenii sunt vestiţi prin mărinimia lor şi prin milostenia pe care o fac, dar e la prima vedere, pentru că viaţa cotidiană ne face să fim foarte egocentrici. Noi de fiecare dată ne dorim să fim răsplătiţi într-un fel sau altul şi imediat. Noi aşteptăm ca acest răspuns să fie imediat prin mulţumirile şi osanalele probabile pe care le putem avea din partea celor pe care îi putem ajuta. Acţiunile pe care le desfăşoară Biserica sunt tocmai menite ca să ofere această ocazie, ca să facem milostenie pentru cei pe care nu îi cunoaştem, nu le simţim durerea foarte aproape, dar trebuie să le simţim pentru că sunt confraţii noştri care au nevoie de noi.”

Europa Liberă: De fapt, toţi ştim că există declaraţii de natură morală că trebuie să faci bine, să ai o atitudine mai tolerantă faţă de bătrâni, faţă de aproapele tău, a înţeles societatea că aceste declaraţii ar fi bine să se transforme în fapte?

Igor Belei: „Suntem la început de cale pentru că avem din ce în ce mai multe iniţiative, deci omul de rînd are ocazia să fie încrezut că aceste acte de milostenie ajung la destinatar, pentru că pe de o parte, societatea per ansamblu începe să înţeleagă despre nevoia milosteniei şi despre nevoia unui act care ar îmbunătăţi situaţia nu doar vorbind de situaţia personală a cuiva, dar şi ca stare socială comună, dar şi ocaziile pe care le oferă actorii sociali. În primul rînd, Biserica ne oferă prin exemplele ei concrete cum putem veni în ajutorul aproapelui. Suntem mult mai predispuşi spre sfârşitul postului să înţelegem aceste fapte, tocmai pentru că în perioada postului vine această mărturisire, este o perioadă în care gândim la faptele noastre şi la ceea ce am făcut, şi probabil care trebuie să le facem ca să ne îmbunătăţim viaţa şi parcursul nostru personal.”

Europa Liberă: Dle Belei, noi tot vorbim despre caritate, dar ce înseamnă, de fapt, caritatea?

Igor Belei: „Vorbeam zilele trecute despre aceşti doi termeni, filantropie şi caritate, care în diferite limbi înseamnă diferit. Pentru noi caritatea poate fi doar un simplu gest umanitar, dar care nu ne oferă şansa de creştere personală. Pentru noi e mai important poate sensul de filantropie, de iubire pentru aproapele. Când nu doar oferim un dar material, ci ne oferim timpul şi viaţa noastră pentru aproapele. Spunea un poet francez: „La nimic nu îmi foloseşte viaţa, dacă nu este dăruită”. Actul de caritate, de dăruire, trebuie să fie un act de dăruire a vieţii pe o fracţiune de secundă, pe un timp anumit. Nu neapărat actul de oferire a bunului material, ci mai mult, de oferire a timpului şi a strădaniei personale pentru aproapele nostru.”

Europa Liberă: Vorbeam cu cineva adineauri şi îmi zicea că caritatea ar fi doar pentru oamenii bogaţi, adică ei au de unde să dea. Aşa să fie?

Igor Belei: „Nu-i adevărat, oamenii au nevoie mai puţin de bunuri materiale, au nevoie de timpul şi de compătimirea celui de aproape. Ne întâlnim zilnic cu cazuri cînd oamenii au nevoie de lucruri materiale, însă sunt mult mai pătimiţi cei cărora nu li se deschide uşa cu anii, de care nu ştiu nici vecinii, care sunt uitaţi de copii. E mult mai mare bucuria de a trăi viaţa cu celălalt, decât această manifestare de caritate umanitară – am donat din surplusul meu. Oricine poate face caritate, nu e neapărat să jertfeşti imposibilul pentru a te dărui celuilalt. E de ajuns să deschizi uşa vecinului, pentru că asta contează mai mult decât toate darurile materiale pe care le poţi oferi.”

Europa Liberă: Dacă e să vorbim despre noua generaţie, observaţi cumva că de-a lungul anilor maturii încearcă să-şi educe copii în spiritul compasiunii, al spiritului de dragoste faţă de aproapele lui?

Igor Belei: „Mă întreba cineva de această tânără generaţie, încotro merge, pentru că nu este interesată de nimic. Vreau să contrazic această părere, prin experienţa recentă pe care am avut-o în campania de Paşte, când reacţia tinerilor a fost mult mai înţelegătoare, mult mai multă compătimire o vedem din partea tinerilor, spre deosebire de generaţia crescută în perioada sovietică, egocentrică, în care cineva gândea pentru celălalt, şi ne bucură acest fapt pentru că ne dă o mare speranţă spre viitor, văzând această reacţie a tinerilor. Vedem numeroase persoane, tineri care se oferă voluntari, îşi oferă timpul lor, cînd ar putea mult mai uşor să-şi găsească o distracţie, lucruri care sunt mult mai atrăgătoare la prima vedere. Ei vin şi îşi oferă timpul lor pentru aproapele.”
XS
SM
MD
LG